Annons
Insändare

Alkoholindustrin missbrukar smuggelstatistiken

I en insändare för en tid sedan gjorde sprit- och vinindustrins lobbyorganisation SVL ett stort nummer av ny statistik om ungas köp av smuggelalkohol.
Insändare • Publicerad 6 februari 2020 • Uppdaterad 10 februari 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Tullverket

Sprit & Vinleverantörsföreningen begår dock ett grovt fel när de likställer en ökning sedan 2012 av andelen unga som köpt smugglad alkohol med en ökning av smugglingsvolymerna.

Det går inte att dra några slutsatser kring hur mycket smugglad alkohol unga köper utifrån den enkätundersökning SVL hänvisar till. Vad alkoholbranschen skulle ha för intressen i att sprida felaktiga slutsatser är upp till varje individ att bedöma, men glasklart är i alla fall att de har exceptionellt usla belägg för sitt förslag att kapa alkoholskatten.

Annons

Chocksänkt alkoholskatt är dessutom en utomordentligt dålig lösning på smuggelproblematiken. Tror man att de 14-åringar som idag betalar för alkohol som köps ut från Systembolaget kommer dricka mer eller mindre alkohol när priset sjunker?

Antar man att sprit- och vinbranschens representanter förstår grundläggande marknadsekonomiska samband uppstår frågan om det kan vara så att deras verkliga prioritering ligger i ökade försäljningssiffror snarare än ungas hälsa och välmående.

Oavsett utvecklingen för smugglad alkohol kan mer göras för att stävja problemet. Det behövs ökade resurser för att bekämpa alkoholsmugglingen. Det behövs också ökade sociala insatser och satsningar på meningsfull fritid åt unga.

Åtminstone en del av kostnaderna lär dessutom tas igen i form av förebyggda alkoholproblem hos både unga och vuxna. Solklart däri är däremot att Sprit & Vinleverantörsföreningen bör lämnas utanför allt som rör ungdomar och alkoholpolitik då de gång på gång visar sig oförmögna att se längre än till sina egna försäljningssiffror.

Johnny Mostacero

Förbundsordförande IOGT-NTO

Annons
Annons
Annons
Annons