Annons

Elin Nilsson

107 år fyller den 11 juni Elin Nilsson, Kansas City, USA.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2013
Foto: 

Jubilaren föddes i Högahult, Örsjö utanför Nybro. Föräldrarna Carl och Anna Elmgren köpte 1914 en gård i Vargsmåla i Oskars församling där Elin växte upp. Efter skolan arbetade hon som piga på Öland och i Söderåkra. Tankarna på att resa till USA väcktes då hennes syster gav sig av 1925. När Elin reste med Gripsholm i oktober 1927 kostade biljetten knappt 1000 kronor. Den 4 november 1927 steg hon i land i New York. Den första tiden arbetade hon som hembiträde i rika familjer i New Jersey och Brooklyn. En kort tid efter ankomsten träffade hon sin blivande man, Folke Nilsson. De gifte sig i augusti 1929 och sex år senare föddes dottern Annette. Familjen flyttade runt och bodde på flera olika platser i nordöstra USA.

Den längsta tiden bodde de i New York. Här hade Folke och hans bror Lenny en mindre gjuterifirma. Elin skötte hemmet och hade dessutom en cateringfirma tillsammans med en väninna.

Annons

Elin har alltid haft en nära kontakt med släkten. Hon har alltid skickat brev och paket vid högtidliga tillfällen. Besöken i Sverige har varit många, så tanken på att flytta hem har funnits. Elin och Folke kom hem våren 1965 och hyrde en lägenhet i Nybro. Men tiden i Sverige blev kort, de stod inte ut med klimatet och längtade efter sol och värme. Den sista tiden som Folke levde bodde familjen i Florida. Efter hans död flyttade Elin till dottern i?Kansas City.

Födelsedagen firar hon i Kansas City tillsammans med dotter och barnbarn.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons