Annons

Triabo: Byn som vägrar att dö

Servicen har försvunnit från byn för länge sedan.
Men invånarna i Triabo vägrar ge upp och får inte sällan gehör för sina krav på en bättre livsmiljö.
Hultsfred • Publicerad 19 mars 2012
Börje Helgesson och Ingrid Svensson älskar Triabos vackra omgivningar.
Börje Helgesson och Ingrid Svensson älskar Triabos vackra omgivningar.Foto: Tommy Nilsson

Och lilla Triabo med 25 invånare.

– Många är engagerade i vår förening och det finns riktiga eldsjälar, säger Triabo medborgarförenings ordförande Börje Helgesson. Vi har till exempel aldrig missat en enda föreningsträff. Vi försöker göra oss hörda i så många olika sammanhang som möjligt för att sätta Triabo på kartan.

Annons

– Utöver detta har vi ett mycket bra samarbete med kommunens landsbygdsutvecklare.

Triabo medborgarförening bildades 1967, fyra år efter att skolan lagts ner på grund av de minimala årskullarna. Men skolbyggnaden lever i allra högsta grad som föreningens fasta punkt och genomgår just nu en omfattande renovering.

– Tågen på smalspåret slutade rulla här 1984 och affären lades ner 1991, säger Ingrid Svensson, som bor mittemot skolbyggnaden.

– Tyvärr försvinner landsbygden allt mer men ibland kan det ändå löna sig att kämpa för det lilla som finns kvar.

Föreningen har bland annat fått till en hastighetssänkning genom byn och jobbar just med att få till en bättre gatubelysning. Man har också gjort försök att få loss pengar till en rensning av det lokala bäck/kanalsystemet som ansattes illa av fallande träd i samband med stormarna Gudrun och Per.

– Vi lyckades inte få det till ett EU-projekt och har lämnat över till Emåförbundet nu, säger Börje Helgesson. Risken för återkommande översvämningar är överhängande. Bland andra har det drabbat Telia.

Utöver att kämpa för en bättre vardagsmiljö är Triabo medborgarförening känd för sin bingo och olika andra årstidsbundna aktiviteter. Man sköter en badplats vid Triasjön och ur årsmötesförhandlingarna går att utläsa olika arbetsgruppers arbetsuppgifter.

Bland annat är före detta kommunalrådet Bo Bergman sammankallande i julgranskommittén.

– Bland de hetare ämnena nu är dock att försöka få kommunen att gå i bräschen för en bredbandsutbyggnad på landsbygden, säger Börje Helgesson.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons