Annons

Trakasserier ledde till rättspsykiatrisk vård

En man i 45-årsåldern döms till rättspsykiatrisk vård och 60 000 kronor i skadestånd för att under två års tid ha trakasserat ett tiotal grannar.
Hultsfred • Publicerad 19 december 2012

Grannarna har berättat att redan när mannen flyttade in i kåken 2010 började problemen med skrikande, grova förolämpningar och märkliga utspel.

Mannen spelade bland annat högljudd musik, allt från julsånger till hårdrock, som hördes över hela kvarteret och installerade ett larm, i form av ett hundskall, som aktiverades med en rörelsedetektor.

Annons

Han klippte också gräset vid tidpunkter då normala människor sover och gjorde obscena gester mot de kvinnliga grannarna.

45-åringen var också mycket aktiv på Facebook där han dödshotade flera av grannarna. Mannen var också ett tag misstänkt för att ha skjutit sönder flera fönster och bilrutor med en slangbella som polisen hittade hos honom i samband med en husrannsakan, men denna åtalspunkt lades sedan ner.

45-åringen själv har hela tiden hävdat att han är oskyldig, utsatt för en komplott, och förföljd av personer som spårat honom till Hultsfred från Göteborg. Mannens märkliga och paranoida beteende, och det uttryck det tagit sig gentemot grannarna, gjorde att åklagaren begärde att 45-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

I början på december kom den rättspsykiatriska bedömningen att 45-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och att han bör tvångsvårdas för sina problem.

Enligt diagnosen lider mannen av vanföreställningar, Aspergers syndrom och ADHD. Tingsrätten fann ingen anledning att ifrågasätta de båda läkarnas bedömningar.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons