Annons

Stor glädje när elever får gå kvar i Järnforsen

Järnforsens elever får vara kvar i Järnforsen.
- Det är en seger för hela samhället, säger läraren Kristina Holgersson
Hultsfred • Publicerad 4 december 2003

Kommunstyrelsen beslutade sig för att ändra en smula på barn- och utbildningsnämndens åtgärdspaket när budgeten klubbades.

Gymnasieeleverna slipper betala för skolmaten och grundskolan tillförs en miljon kronor.

Annons

Man fråntog också rektorerna makten att flytta skolklasser.

"Rektorerna förlorare"

För Järnforsens skolas personal utgör detta skillnaden mellan succé och fiasko.

- Rektorerna som ville flytta våra elever till Virserum är förlorarna nu, säger Kristina Holgersson, men alla i Järnforsen vinnarna. Lärare, föräldrar, företagare, politiker över alla gränser och andra privatpersoner har engagerat sig i skolan, ställt upp och visat vad den betyder för samhället. Uppenbarligen har politikerna förstått hur viktig skolan är för Järnforsen eftersom man nu tar detta beslut. Vi har haft mycket kontakter med politikerna.

Bussning ett förslag

Engagemanget började när rektorerna i rektorsområde ett presenterade en konsekvensbeskrivning över vad som skulle kunna hända när budgeten måste bantas kraftigt. Ett förslag var att bussa hälften av skolans elever till Virserum.

Togs som en förolämpning

Skolans personal, och övriga invånare i Järnforsen, tog detta som en förolämpning och ett första steg mot en nedläggning av skolan.

- Förslaget var inte alls genomtänkt och tillkommet i all hast, säger läraren Elselis Johansson. Det fanns direkta felaktigheter.

Sedan dess har man bland annat besökt fullmäktige, ordnat stormöte i Järnforsens sporthall och bildat breda arbetsgrupper som träffats regelbundet för att diskutera skolans framtid.

Annons

Vill inte smita

Kristina Holgersson och Elselis Johansson menar inte att Järnforsens skola vill smita från ansvaret att vara delaktig i att skära ned kostnaderna i en ansträngd budget.

Men det finns andra sätt.

Man har ett eget förslag med lokalt kreativa lösningar.

- Men vi vill testa detta på politikerna först innan det offentliggörs. Vi ska träffa kommunalrådet Bo Bergman och barn- och utbildningsnämndens ordförande Gunilla Abrahamsson i kväll, säger Kristina Holgersson.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons