Annons

Pepparkaksgubbar och skinkpinnar när elever hade temadag

Julens dofter ligger tät och på radion spelas julsånger. Temadag Jul är ett efterlängtat inslag för Strandskolans elever.
Hultsfred • Publicerad 11 december 2003
Karin Blomander gav en hjälpande hand vid pepparkaksbaket. Efter en stund i ugnen var degen förvandlad till tjusiga fönsterdekorationer.
Gabriella Sahlström och Philip Wictorsson var fullt sysselsatta med att baka pepparkakor.foto: camilla ärleskog
Mikaela Gunnar funderade över hur hennes skinkpinne skulle se ut.
Karin Blomander gav en hjälpande hand vid pepparkaksbaket. Efter en stund i ugnen var degen förvandlad till tjusiga fönsterdekorationer. Gabriella Sahlström och Philip Wictorsson var fullt sysselsatta med att baka pepparkakor.foto: camilla ärleskog Mikaela Gunnar funderade över hur hennes skinkpinne skulle se ut.Foto: 

- Titta, visst blir de fina, tjoar Gabriella Sahlström förstjust där hon just omformat sin kavlade pepparskaksdeg till små figurer som snabbt får plats på plåten.

Tillsammans med Philip Wictorsson gör hon de trindaste gubbar och hjärtan som i sinom tid ska hängas som fönsterdekorationer hemma.

Annons

Men en och annan smakbit av degen går åt för att hålla engagemanget på topp. Mjöliga spår

i ansiktet tyder på att att delar av degen hamnat i magen i stället för på plåten i ugnen.

Dekorerar papptallrikar

Förstaklassaren Matilda Blomander har dagen till ära pyntat huvudet med tomteluva och hon deltar glatt i temadagen i julens spår. Runt ett bord sitter hon med sina vänner, målar och dekorerar papptallrikar, för att få till en praktiskt julkortsficka att samla kommande julpost i.

- Så här ska den bli, säger hon och visar en tjusig, men ändock enkel skapelse, dekorerad med gröna kvistar.

I nästa stund visar hon försynt upp sina fingrar som under målandet blivit lika gröna som den tallrik hon målar på.

Runt läraren Ulrika Svensson skockas mängder av barn som med förundran funderar över hur en skinkpinne blir till. Det klipps och klistras, målas och jämförs och Mikaela Gunnar grubblar rejält innan hon beslutar hur hennes tomtekrönta pinne ska utformas.

Den var tänkt som en pinne till julbordets skinka men många av barnen valde att sticka pinnen

i apelsiner i stället.

"Barnen gör sin egen lösning"

Annons

- Vi fick inte de nejlikor vi skulle dekorera apelsinerna med i dag så barnen gör sin egen lösning, sa läraren Ann Karlsson där hon visade tillrätta i ytterligare ett kassrum.

Under gårdagen var det Strandskolans första- och andraklassare som stannade kvar på skolan och arbetade med julteman medan de yngre förskolebarnen och treorna var i Hagadal och badade.

I dag, torsdag, byter eleverna plats så att samtliga får en heldag med temat jul på schemat innan jullovet.

CAMILLA ÄRLESKOG

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons