Annons

Maffia misstänks ligga bakom boskapsstöld

Organiserad kreatursmaffia misstänks för boskapsstölden. Polisen är förbryllad.
Hultsfred • Publicerad 31 december 2003

- Vi har ännu inte sett eller hört någonting. Det är väldig otrevligt, säger en bestört Inez Westlund i Sjöakulla mellan Virserum och Åseda.

Tillsammans med maken samarbetar paret med polismyndigheten för att spåra de elva försvunna kvigorna som tros ha stulits av boskapstjuvar.

Annons

- Det är känt att det pågår organiserad verksamhet för stölder av djur. Antingen säljs köttet svart eller förfalskas handlingar så att kreaturen kan exporteras utomlands.

- Det är otäckt, säger Inez Westlund.

Oro för djuren

Misstankarna om att maffian ligger bakom gör paret Westlund mycket upprört.

- Djuren kan transporteras långa sträckor i Europa där de säljs från land till land hur långt bort som helst.

- Det är väldigt tråkigt om djuren kommer i händerna på folk som hanterar dem illa, säger Inez Westlund.

Polisen är både konfunderad.

- Jag har aldrig varit med om dess like. Först kunde man tro att djuren rymt men då borde de kommit till rätta nu. Det måste ha krävts ett mycket stort transportfordon för att lasta upp dem, säger polischef Almkvist i Åseda.

Kan få problem

Han har kontaktat polisen i både Kalmar och Jönköpings län för att se om liknande brott inträffat nyligen. Men ännu har man inte kunnat dra några slutsatser. Almkvist tror att tjuvarna kan få problem.

Annons

- I dag måste det vara mycket svårt att sälja stulna kreatur

till ett slakteri. Det går knappt. Då måste hela kedjan vara

svart.

- Möjligen kan tjuvarna för-foga över en ladugård och själva slakta kvigorna. Att föra dem utomlands måste vara mycket svårt, säger han.

Marcus Oscarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons