Annons

Kvinnas reseavdrag var i största laget

En kvinna bosatt i södra Hultsfreds kommun gjorde avdrag i deklarationen som förutsatte att avståndet till hennes arbetsplats i Mariannelund är 92 mil.
Hultsfred • Publicerad 17 december 2003

När deklarationen landade hos skattemyndigheten i Vimmerby, ville kvinnan ha avdrag för resor värda över 66 000 kronor.

Skattemyndigheten fattade misstankar, hörde av sig till kvinnan och bad om en skriftlig uträkning som verifierade beloppet.

Annons

Tiodubblat avstånd

Kvinnan hörde då av sig till skattemyndigheten och påpekade att hon av misstag tiodubblat avståndet mellan hennes hemort och arbetsplatsen i Mariannelund.

Detta faktum tycker kvinnan att skattemyndighetens handläggare själva borde ha räknat ut då utgiftsbeloppet för resorna uppgick till två tredjedelar av hennes samlade inkomst, vilket faller på sin egen orimlighet, menar kvinnan.

Flera tusen i skattetillägg

Mot bakgrund av de nya uppgifterna räknade skattemyndigheten fram ett mera rimligt belopp, drygt 8 000 kronor i giltiga avdrag, men kvinnan fick ändå betala ett skattetillägg på flera tusen kronor, baserat på skillnaden mot till den resekostnad hon angav från början.

Kvinnan överklagade detta till länsrätten, som dock gav henne kalla handen.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons