Annons

Kommunen krävs på svar av SKTF

SKTF i Hultsfreds kommun hotar att dra in arbetsmijöinspektionen om inte kommunen kan presentera detaljerade konsekvensanalyser för multimiljonnedskärningarna till klockan 12 på måndag.
Hultsfred • Publicerad 13 december 2003

Tidpunkten är bara tre timmar innan de 49 fullmäktigepolitikerna slutgiltigt ska fatta om de föreslagna nedskärningarna på 66 miljoner kronor och nedläggning av kultur- och fritidsnämnden samt dess förvaltning.

- Jag är medveten om att det just nu känns som ett kort tidsvarsel, säger Lars-Birger Rydén, ordförande för SKTF i Hultsfreds kommun. Men det är faktiskt en månad sedan, den 7 november för att vara exakt, som vi begärde ordentliga arbetsmiljökonsekvensbeskrivningar och vi har fortfarande inte fått några vettiga svar.

Annons

Övergripande analys

- Kommunen har haft gott om tid på sig och får vi inte de svar vi vill ha på måndag kommer vi att kontakta Arbetsmiljöinspektionen.

SKTF:s kravlista innehåller fyra punkter och i samtliga fall anser man att kommunen agerat för nonchalant. SKTF vill ha en förvaltningsövergripande analys av de förväntade ekonomiska åtstramningarna, till exempel vad nedskärningar inom en förvaltning leder till inom en annan.

- När Moliljan och Knektagården läggs ner kommer till exempel kostnaderna för de tomma byggnaderna att föras över på tekniska kontoret, säger Lars-Birger Rydén.

SKTF vill också se barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens konsekvensanalys senast klockan 12 på måndag.

Brott mot arbetsmiljölagen

Fackförbundet ifrågasätter också nedläggningen av kultur- och fritidsförvaltningen under nuvarande omständigheter.

- Man kan inte besluta om en nedläggning om inte beslutet föregåtts av en arbetsmiljökonsekvensbeskrivning, säger Lars-Birger Rydén.

- Det bryter mot arbetsmiljölagen och det gäller övriga tre punkter också.

Kommunstyrelsens beslut hittills, det gäller både SKTF:s och skyddsombudens krav som OT tidigare berättat om, är att man

Annons

får nöja sig med att respektive förvaltningschef samordnar en arbetsmiljökonsekvensbeskrivning inom barn- och utbildningsnämnden- och socialnämndens verksamhetsområden.

Kommunstyrelsen har dock sagt nej till en förvaltningsövergripande analys och till en utredning om en nedläggning av kultur- och fritidsförvaltningen.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons