Annons

"Kommunen gör sig själv en björntjänst"

Rehabpersonalen på kommunens äldreboenden, varnar för de planerade nedskärningarna inom dagverksamheten. Man hävdar att pensionärerna är förlorarna när yrkeskunskapen försvinner
Hultsfred • Publicerad 3 december 2003

Precis som en mängd andra personalgrupper har man funderat genom socialnämndens

37-miljonersbantning, hittat konsekvenser, fattat pennan och gemensamt skrivit till kommunstyrelsen.

Annons

Enligt socialnämndens förslag ska sju heltidstjänster bantas till två 75-procentiga tjänster och en förhoppning att frivilligorganisationer och anhöriga ska hålla

de gamla i gång på rätt sätt.

Rehabpersonalen tror inte, utan att för den skull negligera lekmäns insatser, att metodiken är den rätta för gamlas välfärd.

Kan inte träna de gamla

- Visst kan frivilliga läsa tidningar, baka och umgås, skriver rehabpersonalen, men de kan ej träna upp svaga funktioner, till exempel efter frakturer eller göra stroketräning eller cykelträning. Det är heller ingen slump när vi spelar bingo med våra pensionärer eller väver. Många funktioner tränas och allt detta stärker självförtroendet och livskvaliteten.

Rehabpersonalen är övertygad om att de tänkta minskade

kostnaderna i stället kommer

att omvändas i mänsklig misär och högre kostnader på sikt.

- Kommunen gör sig själv en björntjänst. Det kostar betydligt mera att få tyngre och deppigare pensionärer med mera bistånd och mediciner.

Inte insatta i verksamheten

Annons

Man ger bakläxa både till socialchefen och socialnämnden, vilka, menar man, inte alls satt sig in i dagverksamheten innan rödpennan anlitats.

- Vi på dagverksamheterna har varit närande, inte tärande. Kommunen borde kunna erbjuda sina pensionärer den träning som vi på våra äldreboenden hittills kunnat erbjuda på ett professionellt sätt.

I sitt brev kommenterar man också de 500 000 kronor extra som socialnämnden lovat föreningslivet i sin nya budget och avfärdar detta som en muta i otillräcklighetens namn.

- Det är bättre att lägga denna halvmiljon på två tjänster i stället, skriver man.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons