Annons

Järnforsenbor satsar på självstyre

Järnforsens invånare är beredda att gemensamt ta över stora delar av skolans verksamhet för att säkra dess framtid. Förslaget till kommunstyrelsen har arbetats fram i hemligt samarbete med både kommunalrådet och barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Hultsfred • Publicerad 10 december 2003

Såväl Bo Bergman (s) som Gunilla Abrahamsson och barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Göran Lundberg (s) har varit rådgivande under arbetets gång.

- När nedskärningsbeskeden kom fick vi rådet av rektorerna att prata med politikerna, säger läraren Kristina Holgersson, och det har vi gjort. Nu är det förankrat i kommunens politiska ledning, även om man naturligtvis inte kan garantera att alla detaljer faller på plats.

Annons

Vid ett stort antal tillfällen sedan början av oktober har arbetsgruppen, med representanter för Järnforsens skola, samhällsföreningen, de lokala politikerna, föräldraföreningen och företagarna, vänt och vridit på skolans situation och angripit problem som stimulerande arbetsuppgifter.

I förslaget till kommunstyrelsen presenterar man både nedskärningar och äkta besparingar men även åtgärder som kan behålla annan samhällsservice i Järnforsen.

- För att kunna verkställa allt tänker vi bilda en form av självstyre som drivs ideellt och som tar större delen av ansvaret tillsammans med skolans personal. Det är inte fråga om en friskola i ordets rätta bemärkelse, utan vi ska fortfarande ligga under barn- och utbildningsnämnden.

Under rubriken effektiviseringar redovisar samhällsgruppen flera punkter för att göra skolan billigare:

Skolans personal erbjuder sig att hämta elever som bor långt från skolan.

Föräldraföreningen är beredd att ta över delar av underhåll, vaktmästeri och städning.

Man letar redan efter alternativ till dagens oljeeldning för att spara på energikostnaderna, både för skolan och sporthallen.

Portionspriserna är tänkta att sänkas genom ett samarbetsavtal med Emåbaren, förutsatt att baren får tillgång till kommunens inköpsavtal för matvaror.

Barnen får då äta på baren vilket innebär daglig motion för både barn och personal. Bespisningspersonalen flyttas till Emåbaren, blir matvärdinna, och privat anställd vilket skulle spara en halv tjänst åt kommunen.

Man vill också flytta in det nedläggningshotade biblioteket i skolans lokaler.

Annons

Man räknar med att undervisa tre klasser läsåret 2004/2005 och behålla 3,5 av dagens 4,75 lärartjänster.

Kan bilda exempel för andra

Kristina Holgersson ser Järnforsenbornas initiativ som ett pilotprojekt som kan genomföras även på andra skolor i kommunen.

- Tänk att få gå i bräschen för ett lyckat koncept och att kunna presentera Järnforsens skola som levande exempel för andra skolor och kommuner med problem.

Som egna förslag till mera övergripande budgetbantningar föreslår gruppen också till exempel att två rektorstjänster försvinner inom området, att två skolchefer blir en och att antalet tjänstemän minskas med 20 procent på barn- och utbildningskontoret

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons