Annons

Hagadal kan komma att privatiseras

Idrottsanläggningen Hagadal i Hultsfred kan komma att privatiseras. En gammal ratad idé blev plötsligt högaktuell när ett privat företag visade intresse för att ta över driften.
Hultsfred • Publicerad 14 augusti 2013

– Det stämmer att vi ha blivit uppvaktade av företaget Medley, säger Peter Adolfsson, kultur- och fritidschef i Hultsfreds kommun. Man driver redan i dag 20-30 anläggningar runt om i landet. Det är både i egen regi och på uppdrag av kommuner.

Peter Adolfsson berättar att han och kommunledningen ser erbjudandet som seriöst och att förslaget ska granskas och jämföras med dagens kommunala verksamhet.

Annons

– Det ligger i medborgarnas intresse att Hagadal drivs på ett optimalt sätt. Ekonomin är en viktig men minst lika viktigt är att verksamheten utvecklas.

Hagadals driftskostnader uppgår i dag till 2,3 miljoner kronor per år. Verksamheten sysselsätter drygt åtta årsarbeten plus ett antal vaktmästare som också jobbar med andra idrottsanläggningar.

– Det innebär att vi har en effektiv och bra organisation redan i dag, säger Peter Adolfsson. Det återstår att se om vi bedömer att ett privat företag kan göra det ännu bättre.

En eventuell privatisering av Hagadal har varit på tapeten tidigare. Redan i slutet av 1990-talet föreslog flera socialdemokratiska kvinnor att en utredning i ämnet skulle göras.

Kvinnorna fick vänta fyra och ett halvt år på ett utredningssvar och detta kritiserades som ett innehållslöst hafsverk.

– Svaret visade tydligt att ämnet var känsligt och det hela tystades ner effektivt, säger socialdemokraternas Gunilla Abrahamsson. Nu har synen förändrats och finns det seriösa intressenter bör vi absolut titta på detta. Det är betydligt intressantare med en eventuell privatisering inom kultur och fritid än inom skolan eller socialnämndens verksamhetsområde.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons