Annons

Guldkorn från OT-krönikör blev bok

Under 17 års tid roade han med krönikor i Oskarshamns Tidningen. För minnesgoda läsare säger säkert namnet Gotthard Sjölander en hel del.
Hultsfred • Publicerad 23 december 2003
I 17 års tid skrev Gotthard Sjölanders krönikor på Oskarshamns Tidningen. 52 krönikor har ny tryckts upp  i bokform.ArkivFoto: Hasse Broms
I 17 års tid skrev Gotthard Sjölanders krönikor på Oskarshamns Tidningen. 52 krönikor har ny tryckts upp i bokform.ArkivFoto: Hasse BromsFoto: 

Med tiden blev det drygt 800 veckokrönikor och nu finns några av dem att läsa i bokform då Bland det värsta - ett hopplock från Gottard Sjölanders skrönikehög kommit som en roande läsning.

- Det är 52 krönikor som plockats ut av min sonson och hans sambo, säger Gotthard Sjölander, som vill att hans nya bok ska fungera som ett slags årsbok, lämpad för läsning i lagom portioner.

Annons

"Flygande reporter"

Gottard Sjölander är en sann humorist och en ordets man. I sin ungdom var hans längtan att skriva så stor att han arbetade som journalist på tidningen Arbetet i Malmö i flera år. Och snart var Dagens Nyheter där och ryckte i honom.

- Jag antog budet att bli deras flygande reporter och skrev kontrakt. Men när jag kom hem och berättade för min fru ville hon inte höra talas att jag skulle jobba där. Hon ville att jag skulle bli lärare och så blev det också.

Rektor på Stålhagsskolan

Han blev löst från sitt kontrakt hos den stora dagstidningen och en karriär bakom katedern tog fart. Med huvudämnena svenska och engelska på schemat.

- Sedan blev jag rektor på Stålhagsskolan 1963 och där var jag kvar tills jag gick i pension 1985. Men krönikorna på tidningens lokalsidor hade jag börjat med 1977 och varje vecka fram till 1994 skrev jag. Inte en enda vecka på 17 år missade jag, berättar Gotthard Sjölander.

Men trots att han lade krönikeskrivandet åt sidan så småningom fortsatte hans passion för skrivandet. Nu började i stället författardrömmarna ta fart på allvar.

Ges ut på öländskt förlag

- Det har hunnit bli sex böcker nu. Och jag har ytterligare två på gång, skrattar han. Tio ska det bli innan jag ger mig.

Det är Bildningsförlag på Öland som ger ut hans böcker som alla hittills tryckts i relativt små upplagor. Konkurrensen bland författarna är stor, men Ölandsförlaget har fattat tycke för Gotthard Sjölander.

Annons

- Det kan vara tvära kast. Klockarekraschen i Aneboda handlar om ett unikt rättsfall i en smålandssocken på 1800-talet och Bland det värsta är ju ett hopplock bland alla krönikor jag gjort. Jag har alltid fascinerats av historia och dialekt så mina böcker följer inte alltid samma mönster, säger Gotthard Sjölander.

Utgivningen av den nya boken med krönikor har skett i samarbete med Hultsfreds hembygdsförening.

CAMILLA ÄRLESKOG

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons