Annons

En fjärdedel av allt vatten försvinner

26 procent av vattnet som kommunen pumpar ut i ledningarna försvinner utan att ge intäkter. Man misstänker att det framför allt är läckor i rörsystemet som orsakar förlusterna.
Hultsfreds kommun • Publicerad 5 april 2019 • Uppdaterad 6 april 2019
26 procent av vattnet i Hultsfred försvinner.
26 procent av vattnet i Hultsfred försvinner.Foto: Arkiv

Det är tekniska förbundet ÖSK, vilket ansvarat för vattnet, som har gjort en summering för 2018. Året innan var förlusterna ännu större och stannade på 34 procent.

– Det är väldigt höga siffror, säger Johan Svensson (M), ÖSK:s vice ordförande.

Annons

– Vatten blir allt mera en bristvara som vi måste vara rädda om. Det blir allt viktigare att prata om vatten som det värdefulla livsmedel det är. Därför är det jättesynd att det vatten som produceras försvinner i en så hög grad.

De tidigare ännu högre förlusterna kan ha mildrats av det stora vatten- och avloppsprojekt som genomfördes i Gårdveda förra året. ÖSK satsade då cirka 15 miljoner kronor på helt nya ledningar.

– Och det är så vi måste gå tillväga även fortsättningsvis, säger Johan Svensson.

– Det är viktigt att lokalisera var de stora problemen finns, var det läcker mest, och sedan prioritera i vårt investeringsprogram.

Johan Svensson antyder att alla kommunala projekt inte alltid är lika attraktiva att satsa på.

– Att bygga en ny förskola för 100 miljoner kronor ger något trevligt och påtagligt att titta på. Det är inte lika roligt att satsa miljoner på att gräva ner ledningar som inte syns.

En del av vattensvinnet kan också bero på faktorer som ligger utom det kommunala ledningsnätets stammar. Det finns teorier om att ledningarna från gatan, in till kåkarna, också kan bidra.

– Om läckagen då finns innan vattenmätaren läst av förbrukningen, blir det mycket svårt att veta sanningen, om fastighetsägare själv inte upptäcker läckan.

Enligt ÖSK:s investeringsbudget ska drygt 15 miljoner kronor läggas på förbättringar av vatten- och avloppsnätet under 2019.

Tommy NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons