Annons

Det nya biblioteket har öppnat

Det nya biblioteket i Hultsfred öppnade under måndagen. Men det blev en unik händelse utan vare sig bubbel eller högtidliga tal.
Hultsfred • Publicerad 10 augusti 2020
Bibliotekarien Hampus Eriksson är nöjd med sin nya arbetsplats.
Bibliotekarien Hampus Eriksson är nöjd med sin nya arbetsplats.Foto: Tommy Nilsson

– Vi skulle egentligen ha öppnat i maj, säger Tommy Svensson Pöder, kultur- och fritidschefen i Hultsfreds kommun.

– Men coronakrisen har gjort att det dragit ut på tiden. Nu ville vi inte vänta längre och därför smyger vi igång litet försiktigt för att undvika större folksamlingar. Personalen har också bra koll på hur många som finns i lokalerna och kan göra begränsningar om så behövs.

Martina Alexandersson läser för Melker Nord, Ebba Alexandersson, och Olle Nord. Den mysiga läshörnan i barnavdelningen blev snabbt populär.
Martina Alexandersson läser för Melker Nord, Ebba Alexandersson, och Olle Nord. Den mysiga läshörnan i barnavdelningen blev snabbt populär.Foto: Tommy Nilsson
Annons

Projektledaren Lars Gjörloff berättar att det nya biblioteket, som kosta cirka 40 miljoner att bygga, ska ses som den naturliga mötesplatsen i Hultsfreds centrum, från och med nu.

Utöver själva biblioteksdelen finns, som vi tidigare berättat, i lokalerna även rockarkivet, en digital turistbyrå, en filial till Makerspace och Anhörigcenter.

Karl-Erik Vingsäter kollar in rockarkivets utställning och trivs med arrangemanget. Han besökte själv festivalen ett stort antal gånger när det begav sig.
Karl-Erik Vingsäter kollar in rockarkivets utställning och trivs med arrangemanget. Han besökte själv festivalen ett stort antal gånger när det begav sig.Foto: Tommy Nilsson

– Det finns också ett stort antal studierum och ett stort konferensrum, där man kan hyra in sig för sammanträden, säger Lars Gjörloff.

– Den modernaste tekniken löper som en röd tråd genom hela byggnaden.

Jonas Hjalmarsson, på Makerspace, visar den stämningsfulla ingången till barnens Black Box, ett speciellt rum med en scen, tekniska finesser och en glasvikvägg.
Jonas Hjalmarsson, på Makerspace, visar den stämningsfulla ingången till barnens Black Box, ett speciellt rum med en scen, tekniska finesser och en glasvikvägg.Foto: Tommy Nilsson

Öppningen under måndagen var kulmen på en process som egentligen i över tio år men som blev mera påtaglig när Arbetsförmedlingen visade intresse för den gamla lokalerna för fem år sedan.

– Det har länge funnits en idéer om att flytta biblioteket till centrum och skapa just den mötesplats som vi kan se idag. Meningen har varit att bygga för 2029 och kunna utveckla verksamheten kontinuerligt. Lärande ska vara ett nyckelord.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) och projektledaren Lars Gjörloff i det konferensrum som till exempel kommunstyrelsen kan komma att använda. Musiktemat utgör en viktig del av temat på olika platser i biblioteket.
Kommunalrådet Lars Rosander (C) och projektledaren Lars Gjörloff i det konferensrum som till exempel kommunstyrelsen kan komma att använda. Musiktemat utgör en viktig del av temat på olika platser i biblioteket.Foto: Tommy Nilsson

Utöver bibliotekets cirka 45 000 böcker och cirka 1 000 kvadratmeter, är det rockarkivet som tar mest plats i de nya lokaler. Man har sin egen utställning och personalutrymmen i gatuplanet och i källaren finns det faktiska arkivet i optimal temperatur och luftfuktighet.

– I Rock City hade vi saker arkiverade i tio olika rum, säger arkivchefen Stefan Ölvebring.

– Här får allt plats i samma lokal, till exempel cd-skivor, vinylplattor, tidsskrifter, film, pressklipp och mastertejper. Men det är också cirka 1 000 hyllmeter.

Stefan Ölvebring visar upp rockarkivet i källaren. Där finns 1 000 hyllmeter att jobba med.
Stefan Ölvebring visar upp rockarkivet i källaren. Där finns 1 000 hyllmeter att jobba med.Foto: Tommy Nilsson

– The Hives turnébuss står dock i garaget härintill.

Tommy NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons