Annons

Den gamla kyrkan har tidsbestämts

De har funnits en kyrka i Lönneberga sedan medeltiden. Men det är inte den som står där idag. Det är förmodligen den fjärde kyrkan på platsen.
Lönneberga • Publicerad 31 maj 2020

När den nuvarande kyrkan byggdes, 1870-1872, så återanvändes material från den gamla kyrkan och den klockstapel som fanns intill. I och med att materialet bevarats har man kunnat fastställa när den gamla kyrkan måste ha byggts.

Gamla stockar från Lönneberga kyrka har tagits tillvara. Många av stockarna finns nu uppe vid hembygdsgården. Göte Eklund har varit drivande i projektet.
Gamla stockar från Lönneberga kyrka har tagits tillvara. Många av stockarna finns nu uppe vid hembygdsgården. Göte Eklund har varit drivande i projektet.Foto: Erika Wiman Snäll

Drivande i projektet har Göte Eklund varit. Han och Hembygdsgillet har tillsammans med kyrkan tagit hjälp av Lunds universitet för att åldersbestämma de grova stockar som man hittade under kyrkgolvet. De äldsta stockarna avverkades 1688.

Annons

Genom en dendrokronologisk undersökning har man sett att de äldsta träden - som sen skulle bli till timmer - började växa i slutet på 1400-talet. Sedan fick de bli ungefär 200 år innan de fälldes. De flesta av stockarna har växt inom området Eksjö-Hultsfred-Vimmerby. En del av virket har avverkats sommaren 1688 och en del sommaren 1743.

Det har också funnits en klockstapel och den tror man har byggts 1743. Den revs sedan den 12 augusti 1868 inför att den nya kyrkan skulle byggas. Det finns inga bevarade bilder på hur klockstapeln såg ut men undersökning av materialet tyder på att den var rödtjärad och spånbeklädd.

Men det finns också uppgifter i de äldsta kyrkböckerna att det fanns en klockstapel redan 1578. Kanske brändes den också ner av danskarna 1612.

Gerd Segerström, Hembygdsgillet, framför sparade stockar i det lilla museet bakom församlingshemmet.
Gerd Segerström, Hembygdsgillet, framför sparade stockar i det lilla museet bakom församlingshemmet.Foto: Erika Wiman Snäll

Kyrkbänkarna däremot visade sig inte vara så gamla. De är från 1950-talet. De höll på att slängas men då grep Hembygdsgillet in. Två av dem har föreningen sparat.

– Det finns 20 till, säger Gerd Segerström, Hembygdsgillet.

Lönneberga kyrka

Flera kyrkor har ersatt varandra

Den första kyrkobyggnaden i Lönneberga var en träkyrka uppförd någon gång på medeltiden. Denna kyrka ska ha varit belägen några hundra meter söder om dagens kyrka.

I socknens äldsta kyrkobok (påbörjad 1597), finns en notis om en donation syftande till en prästgård vid Silverhult år 1341. Av notisen framgår att det vid denna tid först funnits ett träkapell vilket senare ersatts av en annan kyrkobyggnad.

Ett triumfkrucifix från mitten av 1300-talet antyder vidare att en kyrka fanns då.

Vid slutet av 1500-talet ska medeltidskyrkan ha rivits och ersatts av en ny träkyrka. Denna brann ned vid de danska härjningarna i juli 1612 i samband med Kalmarkriget.

Fyra år senare uppfördes en ny kyrka av sten och trä som stod kvar fram till 1870-talet. Det är från denna kyrka man hittat virke.

Den kyrka som står på platsen idag byggdes 1870-1872.

En stor renovering genomfördes åren 1924-1925 under ledning av arkitekt Otar Hökerberg då en halvcirkelformad sakristia byggdes intill koret vid västra kortsidan. Då elektrifierades också kyrkan.

Den senaste större renoveringen gjordes 1985. Exteriört rengjordes och lagades fasadputsen och koppartaket kompletterades och justerades. Golvet och bjälklaget sanerades mot insektangrepp. Bjälklagsisoleringen byttes. Väggar och tak målades. Texten ovanför altaret togs fram igen. Altartavlan konserverades. Längst bak i kyrkan togs fyra bänkrader bort för att bereda plats för en ny läktarunderbyggnad med bland annat väntrum och toalett. Dopplatsen flyttades från den norra korsgången till den södra. Där murades ingången igen och i en nisch hängdes den gamla altartavlan. Dörren mellan den gamla sakristian och kyrkorummet öppnades upp.

Källa: Wikipedia/Hembygdsgillet/Riksantikvarieämbetet

Erika Wiman SnällSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons