Annons

De har vävt fem kilometer tillsammans

- Vi har vävt fem kilometer och handlat garn för 200 038 kronor. Men nu är det slut.
Hultsfred • Publicerad 3 december 2003
Sista kvällen med gänget och den allra sista väven i famnen på tio som gjorde den första för tolv år sedan.FOTO: TOMMY NILSSON
Sista kvällen med gänget och den allra sista väven i famnen på tio som gjorde den första för tolv år sedan.FOTO: TOMMY NILSSONFoto: 

12 år har gått sedan Majken Petersson och Marianne Johansson startade den populära vävstugan i Mörlunda kommunalhus.

- Vi tänkte ha en studiecirkel rörande vävning men på den tiden fick man inte ha några kurser om vävning. Det var då Majken Petersson och jag fick idén att starta med vävning helt

Annons

ideellt, säger Marianne Johansson.

De hade hört att intresset för vävning var stort i Mörlundabygden och det visade sig att man hade alldeles rätt.

- Den 26 november 1991 samlades Rose-Marie Glad, Mona Gustavsson, Valborg Danielsson, Annika Gustavsson, Kristina Johansson, Lisbeth Danielsson, Majken Petersson, Mayne Johansson, Ingrid Sundberg, Annika Eskilsson och jag för att sätta upp den första väven. Det var på den vägen alltihop började, säger Marianne Johansson.

De höll till i det gamla kommunalhuset som blev en bra samlingsplats för alla vävintresserade. Där gavs det utrymme för många glada skratt och trevliga stunder vilket man också fick anledning att tänka tillbaka på vid finalkvällen i Mörlunda församlingshem i går kväll tisdag.

- Genom ett ideellt samarbete som bygger på respekt och förståelse för varandras kunskap kan vi nu se tillbaka på en innehållsrik och rolig tid. Hela 75 damer i olika åldrar har träffats och vävt tillsammans i kommunalhuset under alla dessa år, säger eldsjälen Marianne Johansson.

I går kväll, tisdag, fanns det möjlighet att beskåda en del av de alster man producerat genom åren och Marianne Johansson presenterade även en del fakta som fick många att förundras.

- Vi har vävt 166 vävar som i genomsnitt varit 30 meter långa. Det blir 4 980 meter vilket är nästan fem kilometer väv. Otroligt, säger hon.

- Vi har gjort 16 vävar med Mörlundadukar, 560 löpare och bröddukar, 12 vävar med 6, 8 och 10-skaft, fyra hellinnevävar och hellinnedukar med handspunnet lingarn, förningsdukar, Mörlunda- och Odensåsdukar, möbeltyger och mattor. Rundvävar, väskor, helyllekuddar, opphämtor, gardinvävar på vävskaft och tuskaft har vi också gjort. Den sista gardinväven heter Släpp in våren och den blir klar nu precis innan jul, säger hon.

Både Marianne Johansson och Majken Petersson har så kallade vävstugor hemma på sina gårdar och de hoppas samla vävintresserade även i fortsättningen. Fast i betydligt mindre skala. Men i kommunalhuset är sista väven vävd och butiken har slagit igen för gott.

- Det känns vemodigt men det heter ju att man ska sluta när det är som bäst.

Marcus Oscarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons