Annons

Barnbarnet ger liv åt Pälle Näver

Han spelar sin egen farfar i bygdespelet om Pälle Näver
Hultsfred • Publicerad 19 juni 2003
Pälle Näver är tillbaka - i hans barnbarns gestalt.
Foto: Tommy Nilsson
Pälle Näver är tillbaka - i hans barnbarns gestalt. Foto: Tommy NilssonFoto: 

Peo Högstedt tvekade inte en sekund till att tacka ja när han fick erbjudandet.

- Det känns fantastiskt, säger han. Det är en ära att få gestalta farfars liv som gammal.

Annons

Bygdespelet Dä är som dä ä ska ha urpremiär den 2 juli och under onsdagskvällen träffas amatörskådespelarna från Stenbergatrakten i hembygdsgården för att finslipa.

"Ler i sin himmel"

- Bygdespelet är jordnära, säger Peo Högstedt, och det är en sak som var viktig för farfar. Han stannade kvar i Stenberga hela sitt liv, trots att han säkert hade blivit en ännu mera berömd poet om han flyttat till en större stad.

- Han skrev också om det vanliga, fortsätter han. Om naturen och människor, det vackra och det goda. Jag tror att han ler i sin himmel när han ser oss hylla honom .

Idén om ett lokalt förankrat bygdespel i Stenberga föddes i Vuxenskolans i Vetlanda lokaler i slutet av 1999 där också stora delar av manuset färdigställdes 2001 med Karin Nordwall som drivande kraft. Efter att ha raggat pengar kontaktade man Smålands Musik och Teater.

Där tände man till direkt.

- Vi är till för människor i länet, säger Bernt Lindqvist. Här medverkar dessutom människorna själva och ökar intresset för att levandegöra historien.

"En hyllning"

Smålands Musik och Teater valde sin egen skådespelare Pekka Paloviita som regissör för bygdespelet.

- Spelet är en stor hyllning till Pälle Näver och det känns fint och genuint med amatörskådespelare på scenen, säger han. Skådespelarna har förtroende för mig och arbetet har flutit på fantastiskt smidigt.

Annons

TOMMY NILSSON

tommy.nilsson@barometern.se

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons