Annons

Bara minuter från total katastrof

En brand i ett flerfamiljshus var bara minuter från att orsakat en katastrof natten till onsdagen. En pipande brandvarnare på våningen ovanför brandhärden blev räddningen.
Hultsfred • Publicerad 12 december 2018
Branden spred sig från en balkong till byggnadens konstruktion. Det tog räddningstjänsten sex timmar att släcka ner alla småbränder i väggar, golv och takFoto: Räddningstjänsten

Signalen väckte hyresgästen som upptäckte att hans vardagsrum var rökfyllt. Han larmade snabbt räddningstjänsten och väckte övriga hyresgäster i fastigheten.

På plats kunde räddningstjänsten konstatera att branden haft sitt ursprung på en balkong med trägolv på andra våningen.

Annons

– Sannolikt uppstod branden på grund av en dåligt släckt fimp, säger räddningsledaren Ulf Bowein. Det måste också ha funnits annat brännbart material på balkongen som gjorde att branden kunde spridas.

Innan räddningstjänsten kom till platsen hade en av hyresgästerna, innan man evakuerade byggnaden, dämpat lågorna med hjälp av en brandsläckare.

– Den insatsen, tillsammans med brandvarnaren, kan ha räddat situationen från att sluta i en katastrof. I ett skarpt läge som detta är varje minut värdefull.

– Nu klarade sig alla oskadda och utan att få i sig skadlig rök.

Men räddningstjänsten kunde lämna platsen först fram på morgonkvisten, efter närmare sex timmars arbete. Den initiala balkongbranden spred sig djupt in i byggnadens konstruktion och orsakade krypande glödbränder på flera våningar.

– Det brann i fasaden, i väggar, golv och tak, säger Ulf Bowein. Vi fick bryta upp mycket av konstruktionen för att kunna komma åt. Alla tre lägenheterna blev rökskadade. Det blev också en del fuktskador.

Polisen berättade under onsdagsmorgonen att man upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Tommy NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons