Annons

Bäck målades vit efter färgutsläpp

En kvällsflanör i Hultsfred slog larm om att Hagdalsbäckens vatten var vitfärgat under torsdagskvällen. Senare visade det sig att utsläppet var målarfärg från hustillverkaren Finndomo.
Hultsfred • Publicerad 23 september 2006

Målarfärgen, cirka 10-15 liter, hade letat sig genom dagvattensystemet via Hagdalsbäcken och ut i sjön Hulingen.

- Finndomo ringde själva tidigt under fredagsmorgonen och berättade om utsläppet, säger räddningschefen Torbjörn Rosenius. Det var en ren olyckshändelse att färgen hamnade där. Några burkar föll och gick sönder när man lossade färg från en lastbil.

Annons

Inspekterades När kvällsvandraren slagit larm om Hagdalsbäckens märkliga kulör under torsdagskvällen, var det ingen som visste hur allvarlig situationen var. Räddningschefen Torbjörn Rosenius kontaktade miljö- och byggnadsförvaltningen och tillsammans gjordes en inspektion på upptäcktsplatsen vid den så kallade Stenbryggan.

Vattenlöslig och ofarlig - Det såg märkligt ut och luktade inget, säger Torbjörn Rosenius. Därför var det skönt att Finndomo tog kontakt med oss och berättade vad som hade hänt. Miljö- och byggnadschefen har sedan under dagen undersökt om färgen kan vara farlig för sjöns ekosystem men det visade sig att färgen är både vattenlöslig och ofarlig.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons