Annons

Äldre kan få vänta på hjälp en timme

De 400 gamla som har trygghetslarm kopplade till hemtjänsten, kan få vänta på hjälp i över en timme numera. Den bantade nattorganisationen har lett till sänkt ambitionsnivå hos socialnämnden.
Hultsfred • Publicerad 15 mars 2008

Den nya nattorganisationen innebär, från och med i onsdags natt, att personalen minskats från åtta till sex personer.

Samtidigt har också nattpatrullens geografiska zoner skrotats.

Annons

Tidigare skulle den som bor i tätort få hjälp inom 20 minuter, inom en femkilometersradie inom 40 minuter och de gamla som bodde ännu längre ut fick vara beredda på att vänta en timme.

Nu dras alla över en kam. Oavsett var man bor är det en timmes förmodad väntetid.

– Om väntetiden överstiger denna gräns ska personalen göra en avvikelsehantering, säger socialnämndens ordförande Mattias Wärnsberg (s). Sedan ska vi göra en utvärdering av trygghetslarmen i höst, när hela den nya nattorganisationen analyseras.

– Men enligt den konsekvensbeskrivning som är gjord, ska det nog inte finnas några större risker för de gamlas hälsa med den nya organisationen.

Socialkontorets Maria Eriksson tror inte heller att de gamlas hälsa ska äventyras.

– Trygghetslarmet går först till en central i Örebro. Larmar man dit på grund av akut sjukdom, kontaktar man genast ambulansen eller i andra hand kontaktar hemtjänsten som får göra omprioriteringar.

– Det kan bli problem vid längre strömavbrott, då trygghetslarmets batteri bara varar i 48 timmar.

Tommy Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons