Annons

Statsvetaren: ”Beslutet kan upphävas om någon överklagar”

– Finurligt, men inte särskilt hederligt, säger statsvetaren Erik Wångmar om SD-kuppen som gav partiet ett extra mandat i KS.
Vid ett överklagande kan dock hela beslutet rivas upp.
Kalmar/Växjö • Publicerad 6 november 2018 • Uppdaterad 7 november 2018
Erik Wångmar är statsvetare vid Linnéuniversitetet. Han kallar SD-kuppen i Högsby för ”finurligt, men inte särskilt hederligt”.
Erik Wångmar är statsvetare vid Linnéuniversitetet. Han kallar SD-kuppen i Högsby för ”finurligt, men inte särskilt hederligt”.

Sverigedemokraterna i Högsby lyckades på måndagskvällens kommunfullmäktige tillskansa sig ett extra mandat i kommunstyrelsen. Erik Wångmar, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, förklarar hur partiet gjorde.

– SD har använt samma partibeteckning som Socialdemokraterna och Vänstern gjorde på sin lista i det proportionella valet till kommunstyrelsen. Om vi tänker oss att de borgerliga gick till val med kartellbeteckningen Alliansen och vi hittar på att S och V hade Arbetarpartierna i samverkan eller någonting sånt. Då har Sverigedemokraterna använt exakt samma partibeteckning som S och V och då har de räknats till samma kartell. I så fall får den kartellen 21 röster mot Alliansens 14. Hade de däremot varit varsin kartell hade mandaten varit 14 (Alliansen), 13 (S och V) och 8 (SD), säger Erik Wångmar.

Annons

När SD tillhör den större kartellen, som fallet blev i Högsby, tilldelas partiet tre istället för två platser i kommunstyrelsen. Det i sin tur innebär att partiet av egen kraft får en av tre ledamöter i varje utskott.

Och det är fullt lagligt att använda en annan partibeteckning utan att informera den aktuella grupperingen om att man gör det?

– Jag uppfattar att man alltid kan haka på en annan kartell, men däremot behöver man inte avslöja under vilken partibeteckning man går till val på i förväg så någon i SD måste ha stått och sett det över axeln på någon annan från S eller V.

Vad säger du om SD:s kupp?

– Det är finurligt, men inte särskilt hederligt. Det är i högsta grad planerat, samtidigt som S och V inte har varit tillräckligt diskreta. Jag har inte stött på det tidigare så fullskaligt.

Något som däremot kanske inte är helt lagligt är att valet till kommunstyrelsen gjordes på ett år, i stället för fyra år som är brukligt.

– I kommunallagen står det att det ska väljas på fyra år så det tror jag inte är lagligt. Om ingen överklagar inom tre veckor efter att protokollet är justerat så vinner beslutet laga kraft. Men om någon överklagar så upphävs beslutet och då upphävs även vilka personer som är valda. I så fall måste kommunstyrelsen väljas på nytt och då lär inte SD kunna lura de andra. Så SD borde definitivt inte överklaga beslutet i alla fall.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons