Annons

Polis: Det är rätt påföljd

En svår resa är över och brottslingen har fått sin dom. Nu är polismännen tillbaka i vardagen.
Högsby • Publicerad 11 september 2014
För polispersonalen innebar arbetet och förhören med de drabbade påfrestningar. ?Visst var det ­jobbigt men vi strävade hela tiden efter att vara professionella och göra en objektiv utredning?, säger Anders Pernius. FOTO: ROGER CARLSSON
För polispersonalen innebar arbetet och förhören med de drabbade påfrestningar. ?Visst var det ­jobbigt men vi strävade hela tiden efter att vara professionella och göra en objektiv utredning?, säger Anders Pernius. FOTO: ROGER CARLSSONFoto: Roger Carlsson

Det blev ingen vanlig vår och sommar för kommissarie Anders Pernius i Oskarshamn.

Bara några dagar efter att ha tagit del av anmälan mot dagispraktikanten insåg han att ärendet var något utöver det vanliga. Han fick rätt och det följdes av tre intensiva arbetsmånader.

Annons

Efter beslagen av 21-åringens kamera och mobil­telefon med fruktansvärda ­filmer i växte utredningen snabbt. Nästan från början visade den misstänkte en vilja att samarbeta och berättade både om kända och okända övergrepp.

– Jag fick intryck av att han förstod att det han gjorde på förskolan var fel och att han förr eller senare skulle åka fast. Därför valde han att lägga korten på bordet, säger Anders Pernius, som varit polisens förundersökningsledare.

Även under rättegången berättade 21-åringen utförligt om de många övergreppen. Om hur han börjat med att utsätta små barn som inte kunde prata för att senare gå vidare med de lite äldre.

Det framkom också att han redan som 14–15-åring förgripit sig på minderåriga. Men att han skulle ha fortsatt med övergrepp under mellantiden innan han kom till förskolan har det inte gått att få fram.

När nyheten om gripandet kommit ut hörde oroliga föräldrar av sig till polisen. Det gjorde att ärendets omfattning svällde ytterligare.

För många blev och är den här historien ett trauma. Antalet berörda, direkt och indirekt, kan räknas i hundratal. Av den anledningen kopplade polisen redan på ett tidigt stadium in expertis i form av psykologer och andra för att kunna erbjuda hjälp och stöd.

Även för polispersonalen innebar arbetet och förhören med drabbade påfrestningar. Men när det som var som intensivast var det bara att lägga undan känslorna.

– Visst var det jobbigt men vi strävade hela tiden efter att vara professionella och göra en objektiv utredning, säger Anders Pernius.

Hans intryck av den nu dömde 21-åringen är att det är en vilsen kille som saknar de normer som de flesta lever efter.

Vad anser du om att han döms till sluten psykiatrisk vård i stället för fängelse?

– Spontant anser jag att det är rätt påföljd. Ingen frisk person gör det han gjort.

Peter Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons