Annons

Omgjord Fröviskola blir ett lyft för alla

Av Fröviskolans gamla korridorsystem i högstadiehuset finns numera inga spår. Hammerslagen har ekat i flera månader och skolhuset börjar anta ny skepnad.
Högsby • Publicerad 3 december 2003
Lars Stjärnström tar en titt hur arbetet fortskrider i skolans ombyggnadsprojekt som nu nått in i drygt halvlek.
Foto: CAMILLA ÄRLESKOG
Lars Stjärnström tar en titt hur arbetet fortskrider i skolans ombyggnadsprojekt som nu nått in i drygt halvlek. Foto: CAMILLA ÄRLESKOGFoto: 

- När det här projektet rotts i hamn har vi äntligen möjlighet att jobba på ett modernt och nytänkande sätt, säger vikarierande rektor Lars Stjärnström, där han visar runt i det gamla skolhuset, som nu är en aldrig vilande byggarbetsplats.

Delar av Fröviskolans högstadium byggdes 1950. 14 år senare byggdes det till och har sedan dess varit sig likt. Men när eleverna får flytta tillbaka till nästa höstterminsstart - då är det ett skolhus som är flexibilet och modernt.

Annons

- Det kommer att bli helt annorlunda. Ytorna blir öppnare och vi kommer att ha en centrumkärna med bibliotek, infotek och kafeteria, säger Lars Stjärnström.

Drygt 3 000 kvadratmeter skola totalrenoveras och till det läggs en nybyggnation på 570 kvadratmeter. Där kommer sedan omkring 300 elever att husera tillsammans med de 35 lärare som är anställda på högstadiet.

- Vi vill att alla olika pedagogiker ska rymmas på skolan samtidigt. Att man inte behöver begränsa sig som vi tvingats göra hittills. Det har tagit lång tid, men det här är ett projekt som kommer ge ett bra slutresultat, menar Stjärnström.

1999 började tankarna gro och planeringsarbetet inledas. Man åkte runt till olika skolor och tog till sig bra ideér. Eleverna engagerades och fick säga sitt i hur de ville ha sin skola.

- Men sedan kom utbildningscentret och Karlssons etablering i vägen så vårt projekt lades på is. Men sedan i somras har arbetet med renovering och byggnation pågått kontinuerligt, säger Lars Stjärnström.

Den 18 april ska bygget vara klart för avsyning.

Elever och lärare får dock ge sig till tåls tills efter sommarlovet innan de nya lokalerna tas i bruk. Alltsedan byggstarten har de varit utlokaliserade på flera orter i kommunen, och är det läsåret ut.

Lars Stjärnström berättar lärarna redan nu funderar på hur de ska jobba i sin nya skola och att EU-pengar beviljats för ett projekt där en verksamhetsanalys ska träda fram. De gamla korridorerna försvinner och varje klass får ett hemklassrum vilket också blir en nyhet på Fröviskolan.

- Då har eleverna sina skåp och kapprum precis utanför sin sal vilket blir annorlunda mot tidigare. Även om det här projektet kan tyckas kosta en del, 14,5 miljoner för renovering och byggnation och 1,5 miljoner till inventarier, så är det en bra satsning. Nu får vi vår skola precis som vi vill ha den, säger Lars Stjärnström.

CAMILLA ÄRLESKOG

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons