Annons

Nedrustning av äldrevård oroar omsorgschef

Socialnämnden har betydande ekonomiska problem och väntas i år gå med ett underskott på nio miljoner kronor
Högsby • Publicerad 14 juni 2003

Omsorgschef Marianne Ek tycker att det är oerhört jobbigt med bristen på pengar, som genomsyrar det vardagliga arbetet.

Olika sparförslag diskuteras och bland dessa finns att lägga ned två avdelningar vid Mogården. Linneagårdens dagcenter och även Välengårdens ålderdomshem finns med i diskussionerna.

Annons

- Visst ska man effektivisera, men det som fungerar ska inte bara tas bort. Vi kan inte nedmontera välfärden och nedrusta i äldreomsorgen genom att plocka bort 30 tjänster eller mera. Detta är hutlöst och jag vill inte höra talas om kvalitet längre.

Äldreomsorgen är en av kommunens största arbetsplatser och det är framför allt kvinnor som jobbar där.

- Vad händer om det blir så här massiva nedskärningar? Den vanliga principen att "sist in får först sluta" kommer att gälla. Då kan det bli yngre med familjer som flyttar från kommunen.

Under sina år inom landstinget och dess nedskärningar märkte Marianne Ek hur många som flyttade sedan jobben hade försvunnit.

- Med betydande uppsägningar försvinner en betydande kompetens, vi förlorar invånare och kommunens ekonomi blir ännu sämre, säger hon.

Samtidigt är Marianne Ek väl medveten om att en rad kommuner dras med motsvarande problematik som Högsby och tycker att staten borde gå in med pengar för att exempelvis Högsby kommun ska kunna behålla den nuvarande statusen inom äldreomsorgen.

Bygga ut hemtjänsten

- Det går kanske att minska med tio platser inom det särskilda boendet, men aldrig med 36. Vår ålderspyramid kommer att se likadan ut om tio år. Vi måste bygga ut hemtjänsten och det är omöjligt att anhöriga ska vårda de äldre.

Den bestämda uppfattningen hos Marianne Ek är att socialnämndens sparbeting är av en orimlig dignitet och att det är nödvändigt att staten går in med specialinriktade medel till äldreomsorgen både i Högsby och även i många andra kommuner.

Vidare undrar hon om någon annan än kommunen ska ansvara för äldreomsorgen.

- I fjol tyckte alla partier i valrörelsen att vården skulle prioriteras, men sedan har det inte blivit något av detta. I äldreomsorgen gäller det att bli allt flexiblare. Jag hoppas att ännu fler inom vården kunde jobba enligt 3-3-systemet. I så fall blir arbetsmiljön drägligare. Slutligen hoppas jag att det aldrig blir något av med nedrustningen av kommunens äldreomsorg.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons