Annons

Målet: Bli bäst i världen på att köra hundspann

Den ende från Fågelfors som jobbar med hundspann är 22-årige Alexander Johansson. Sedan fyra år är han anställd vid Kirkenes snowhotel i norra Norge.
Högsby • Publicerad 19 juli 2014
Här är Alexander Johansson i aktion med ett hundspann och notabelt är de röda ?hundskorna?. Foto: Privat 
Här är Alexander Johansson i aktion med ett hundspann och notabelt är de röda ?hundskorna?. Foto: Privat Foto: 
Vid en av de exklusiva turerna är Alexander Johansson med och hämtar turister på flygplatsen med hundspann. Foto: Privat 
Vid en av de exklusiva turerna är Alexander Johansson med och hämtar turister på flygplatsen med hundspann. Foto: Privat Foto: 

För tillfället är Alexander Johansson hemma på semester i Fågelfors, men snart bär det iväg till Kirkenes igen.

– Efter gymnasiet lyckades jag inte komma in på högskola och gick utan att ha något särskilt för mig i närmare tre månader. Jag sökte spänningen i livet och var ute på nätet i timmar för att hitta ett jobb. Det fanns på fiskebåtar, men mina meriter räckte inte till, säger Alexander Johansson.

Annons

I stället fick han anställning på snöhotellet i Kirkenes, som ligger långt upp i norra Norge, knappt en mil från den ryska gränsen. Än så länge har det inte blivit något besök i Ryssland, men Alexander Johansson ska skaffa ett specialpass, som innebär att han får åka fyra mil in i landet för att exempelvis handla.

– Jag började Kirkenes i oktober 2010 och fick ta hand om ett 90-tal hundar av rasen Alaska Hyskie. Numera har styrkan utökats med ytterligare 40 hundar. Jag kör hundspann med turister och får då också vara guide. Efter bästa förmåga talar jag tyska, engelska, norska och svenska. Naturen med fjäll, sjöar och fjordar är fantastisk i de här trakterna. Jag har avancerat och är numera ansvarig för hundspannen. I mina uppgifter ingår att köpa in unghundar och valpar, men också se till att hundarna mår bra. I det fallet samarbeta jag med en veterinär och vi försöker undvika operationer så långt det är möjligt.

Som ansvarig får Alexander Johansson även anställa personal, vilket inte är lätt då mer än 600 personer brukar söka de cirka 15 jobben. Det är viktigt att få personal som kan franska, tyska och italienska.

– Det är ett spännande jobb och jag försöker hela tiden lära mig mer om den norska kulturen och hur de norska samerna har det. Under de tre senaste säsongerna har jag tävlat i hundspann, även om jag fick bryta efter halva tävlingen, på tusen kilometer. I ett spann med 14 hundar gäller det att de har olika uppgifter, precis som i ett fotbollslag.

– Jag har varit på tävlingar, som omfattat 200 respektive 300 kilometer, vilket man kör på en dag. Numera försöker jag hålla ett lugnt och jämnt tempo som en maratonlöpare, då det fungerar bäst. I ett längre perspektiv, kanske om fem till sex år vill jag bli bäst i världen, då det handlar om att köra hundspann.

Turistsäsongen pågår från december och fram till april. Både före och efter är det massor att göra med bland annat underhåll av byggnader och mycket annat. Kirkenes är ungefär lika stort som Högsby och det råder inget som helst tvivel om att Alexander Johansson trivs med tillvaron. Efter tre veckor hemma i Fågelfors åker han på tisdag tillbaka till Kirkenes.

– Jag har en del semester kvar och ska då ut på en fjällvanding, som är en härlig avkoppling och då kommer jag också att fiska en del i fjällsjöarna.

Ingvar Gunnarsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons