Annons

Lovord för träsatsning

- Sverige måste lära sig att tillverka attraktiva träprodukter som kan säljas på världsmarknaden.
Högsby • Publicerad 15 december 2003
Professor Olle Pira invigningstalade när den nya utställnings- och försäljningshallen slog upp portarna i Berga i helgen. Han är imponerad över vad företagarna med Peder Andrée och Carina Turowski-Neuman i spetsen har åstadkommit där. FOTO: ÅSA BOREFUR
Professor Olle Pira invigningstalade när den nya utställnings- och försäljningshallen slog upp portarna i Berga i helgen. Han är imponerad över vad företagarna med Peder Andrée och Carina Turowski-Neuman i spetsen har åstadkommit där. FOTO: ÅSA BOREFURFoto: 

Det var professorn, designern och möbelsnickaren Olle Piras budskap när han i lördags besökte Berga för att inviga den nya utställnings- och försäljningshallen med kafé som är resultatet av ett samarbete mellan ett flertal företag i Högsby kommun, men också från andra delar av länet.

Under samma tak

Annons

Olle Pira lovordade projektet som innebär att företagen ställer ut sina produkter under ett och samma tak, vilket även underlättar för kunden som hittar allt på samma ställe.

Fastighetsägare som ska renovera sitt hus ska till exempel kunna hitta mycket av det som behövs där. Möbler, kök, trappor och kläder är några exempel på vad som finns.

Ett tiotal företag har gått med i satsningen hittills, men det finns plats för fler.

- Alla är välkomna, säger projektansvariga Carina Turowski-Neuman och Peder Andrée på Trälogik i Berga.

Nybildad förening

En förening kallad Träspåret har bildats och företagen som är med satsar bland annat på gemensam marknadsföring och olika temaaktiviteter.

För att kunna erbjuda kunderna ett riktigt brett koncept ska man även samarbeta med aktörer inom turism- och upplevelseindustrin.

Olle Pira, som har lång erfarenhet av träindustrin, hantverk och design, tycker att initiativet i Berga är oerhört viktigt.

- Situationen för svensk träindustri är katastrofal. Vi har i den här regionen haft hundratals företag som sysslat med hantverk. Men många av dem har försvunnit, säger han.

Nu måste man ta till vara trähantverket och kombinera det med god design för att kunna marknadsföra produkter med fin svensk kvalitet på världsmarknaden. Att företagen nu går samman i Berga för att lyfta fram bland annat trähantverket är ett steg i rätt riktning, menar Olle Pira.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons