Annons

LISTA: Här är Högsbyartiklarna som engagerade mest i januari

✓ En månad går fort.
✓ Många artiklar flimrar förbi i nyhetsflödet.
✓ Här är de tio Högsbyartiklar som engagerade er läsare mest under januari.
Högsby • Publicerad 1 februari 2024
Ännu återstår lite jobb men inom ett par veckor hoppas Kent Ivansson att de första maskinbetjäningsrobotarna ska vara i bruk igen.Foto: Daniel Svensson

1) De flyttade företaget från Kalmar till Ruda: ”Behövde mer yta”

HG system startades i Kalmar för tio år sedan av Kent Ivansson och Daniel Nilsson. Men efter fem år valde de att flytta företaget från Kalmar till Ruda. ”Det är ekonomiskt mer fördelaktigt”, säger Kent Ivansson.

Här kan du läsa hela artikeln:

Nedläggningshotet i Berga väcker känslor.Foto: Ingvar Gunnarsson

2) Regionens chockbesked – järnvägsstationen i Berga hotas av nedläggning

Annons

I Region Kalmar läns förslag till nytt handlingsprogram för transportinfrastruktur finns ett förslag som väcker känslor. Stationen i Berga läggs helt sonika ned. ”En otaktisk åtgärd för både ekonomi och miljön”, säger Carl-Wiktor Svensson (KD).

Här kan du läsa hela artikeln:

Marcus Lukk blev vid årsskiftet ny vd för Högsby sparbank.Foto: Erika Wiman Snäll

3) Nye vd:n för Högsby sparbank: ”Är lite nykär i sparbanksidén”

Han är en idrottsmänniska som älskar att pendla och som beskriver det som att han är nykär i hela sparbanksidén. Marcus Lukk kom till Högsby sparbank i februari 2023 och har sedan dess jobbat som rörelsechef. Vid årsskiftet tog han över som vd efter Joakim Malmdahl.

Här kan du läsa hela artikeln:

Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

4) Pensionär hade hemmavarande barn – krävs på 85 107 kronor

I fyra år och sju månader har ett äldre par fått för mycket pengar från pensionsmyndigheten. Nu måste de betala tillbaka.

Här kan du läsa hela artikeln:

Mekanikerna Anders Lundström och Anders Rundberg.Foto: Joacim Andersson

5) Anders och Anders tipsar – så skyddar du bilen när extremkylan slår till

Isande kyla väntar de norra länsborna, med en förväntad temperaturnedgång ner mot 20 minusgrader. Mycket kan fördärvas i kylan, men mekanikerna Anders Lundström och Anders Rundberg från Högsby ger dig allt du behöver veta för att undvika skador på bilen när kölden slår till.

Här kan du läsa hela artikeln:

Aboda Klint är ett stort besöksmål i Högsby kommun. Vimmerby adventure har under året som gått tagit över verksamheterna på platsen, och har stora planer för framtiden.Foto: Joacim Andersson

6) Efter flera klagomål – ny skötselplan på gång kring Aboda Klint

Nedfallna och hängande träd över leder och stigar, igenväxta pulkabackar och allmänt ovårdad natur. Flera klagomål har inkommit till kommunen under det föregångna året vad gäller skötseln kring besöksmålet Aboda Klint i Högsby kommun. Nu har en skötselplan tagits fram till kommunen för det naturskyddade området.

Här kan du läsa hela artikeln:

Arbetet med nya bommar vid plankorsningen i Högsby förväntas påbörja under senvåren/sommaren 2024, med förhoppningen att ha anläggningen färdig till hösten.Foto: Joacim Andersson

7) ”Livsfarlig” plankorsning får nya bommar – nio år efter dödsolyckan

Annons

I slutet av maj 2015 inträffade en tågolycka med dödlig utgång i centrala Högsby. En man i 25-årsåldern omkom efter att ha blivit påkörd en tidig torsdagseftermiddag. Först nu, snart nio år senare, finns planer på att installera säkerhetsbommar på platsen.

Här kan du läsa hela artikeln:

Förra året gick Attacus från 46 kollektivanställda till 23. Men företaget ser lite ljusare på 2024. ”Jag hoppas att vi framöver ska kunna återanställa en del av dem som fått gå”, säger Sohlbert Johansson.Foto: Daniel Svensson

8) Trots halverad personalstyrka 2023 ser Attacus ljust på framtiden

Förra våren varslade hustillverkaren Attacus i Fågelfors sex anställda på grund av arbetsbrist. Företaget hade då en förhoppning om att kunna återanställa dem efter sommaren. Men så blev det inte. I stället varslades fler om uppsägning. ”Det känns som att många har fått stryka på foten och lägga ned eller gått i konkurs, men vi är fortfarande kvar”, säger platschefen Sohlbert Johansson.

Här kan du läsa hela artikeln:

Gry och Milly brukar vara med och åka i pappas lastbil ibland.Foto: Daniel Svensson

9) Jobbar borta i veckorna – så får Oskar, 33, och Patrizia, 31, ihop vardagslivet

Omkring nio månader per år sover tvåbarnspappan Oskar Höglander i sin lastbil i stället för hemma i sin egen säng. Hemma i Högsby finns sambon Patrizia Karlsson som tar stor del av det vardagliga när sambon är borta. ”Jag försöker styra mycket själv”, säger Patrizia Karlsson.

Här kan du läsa hela artikeln:

Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

10) Högsbybo anmäler kakföretag – minderårig kunde beställa själv

En förälder är upprörd över att nätbutiker säljer till minderåriga. Högsbybon har anmält ett företag i Stockholm till Allmänna reklamationsnämnden. I anmälan skriver han att familjens 13-åring beställde fyra kakor och dipp och fick betala 220 kronor för det. 13-åringen kunde också betala för det online med sitt bankkort.

Här kan du läsa hela artikeln:

Fotnot: När engagemanget hos er läsare mäts i våra statistikverktyg räknas både antalet klick och lästiden för varje artikel in. Således kan det finnas andra artiklar som haft fler antal klick än vissa av de tio här ovan.

Jan BrunbySkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons