Annons

Hon trivs med sin utbildning

- Det känns superbra att kunna läsa restaurang- och måltidskunskap på universitetsnivå, säger 20-åriga Martina Asp, Högsby.
Högsby • Publicerad 31 december 2003
Martina Asp tycker att det är intressant att studera restaurang- och måltidskunskap i Grythyttan.
Foto: INGVAR GUNNARSSON
Martina Asp tycker att det är intressant att studera restaurang- och måltidskunskap i Grythyttan. Foto: INGVAR GUNNARSSONFoto: 

Martina Asp är inne på andra året vid Restauranghögskolan i Grythyttan, som sorterar under Örebro universitet. En bättre utbildning har Martina Asp svårt att tänka sig.

Välkände Carl Jan Granqvist äger Grythyttan och är emellanåt där och föreläser.

Annons

- Jag slutar till sommaren 2005 och min utbildning är inriktad på vin- och restaurangdesign. Naturligtvis är det en del att plugga, men jag hinner också med att jobba inom branschen och drygar på så sätt ut kassan.

Det märks tydligt på Martina Asp att hon gillar sina studier och hon kan tänka sig att studera vidare även efter de tre åren

i Grythyttan.

Nobelfesten

- En verklig höjdpunkt var då jag fick vara med vid Nobelfestligheterna i Stockholm för tre veckor sedan. Det var en oerhörd upplevelse att få se hur välorganiserat alltsammans var och vilken stor stab som krävdes. Vi det bord jag serverade återfanns bland andra direktören för Nobelstiftelsen, säger hon.

Eftersom Martina Asp studerar mycket kring olika viner ser hon fram emot en resa till Sydafrika i slutet av februari.

- Vi ska vara där under fem veckor och vi kommer att få en ökad inblick i hur det fungerar på en vingård och alla rutiner som är förenade med framställningen av goda viner.

Efter Sydafrika väntar en period "hemma" i Grythyttan. Sedan, i april, ska Martina Asp ge sig ut på resande fot igen, då till Bryssel.

Restaurangtävling

- Vi kommer att vara med i en restaurangtävling och i vårt lag ingår tre kockar och lika många, som är serveringsansvariga. När vi har klarat av detta väntar en resa till Budapest, där vi på den svenska ambassaden ska servera tävlingsmåltiden från Bryssel.

Annons

Det är alltså ett fulltecknat schema för Martina Asp, som tycker att hon har valt helt rätt utbildning.

- Självklart har det stor betydelse för utbildningen och Grythyttan att Carl Jan Granqvist finns med i bilden. Hans kontakter är ovärderliga och tack vare dessa får vi intressanta jobb i samband med utbildningen. Jag har redan ett inköpsansvar för drycker och hoppas att kunna mig lära mig åtskilligt till inom detta stora område, säger Martina Asp.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons