Annons
Centerns Bengt-Åke Lundin blev tungan på vågen och hans röst innebar att kommunfullmäktige valde att satsa på Mötesplats Högsby.
Högsby • Publicerad 24 januari 2003

Socialdemokraterna, vänstern samt Lundins röst innebar att det blev voteringsseger med 21-20 för förslaget att bygga Mötesplatsen. De borgerliga partierna samt miljöpartiet var av en annan uppfattning och ville att man skulle satsa 15 miljoner kronor på en ny sporthall, fotbollsplan, ridhus och bowlinghall. Dessa 20 ledamöter reserverade sig sedan mot beslutet att bygga Mötesplatsen.

- Jag har hela tiden förespråkar Mötesplatsen och vi måste våga satsa i Högsby kommun. Jag tror och hoppas på denna satsning. Tyvärr finns det många bakåtsträvare i kommunen, men till dessa hör inte jag, förklarade Bengt-Åke Lundin sedan beslutet var taget

Annons

Tillfällig höjning

I debatten framhölls hur viktigt det är för kommunen med satsningen och att skattehöjningen bara blir tillfällig.

Beslutet innebär att kommunen bygger mötesplatsen med simhall, sporthall, bowlinghall, kafé/restaurang, konferenslokaler gym och utbildningslokaler för maximalt 75 miljoner kronor. Till detta får man 13,3 miljoner kronor i EU-medel. Kommunen ska stå för kapitaltjänstkostnader på maximalt 4,2 miljoner om året. Ett samarbete ska utvecklas med en eller flera högskolor. Kommunstyrelsen får uppdraget att för byggnation och ägande av anläggningen bilda ett aktiebolag med kommunen som majoritetsägare, NCC och Högsby Sparbanks näringslivsstiftelse

50 öre i mer i skatt

Efter ett förslag av vänsterns Agneta Lindwall blir det en skattehöjning på 50 öre för att finansiera investeringen.

- Detta är den största satsningen någonsin, men vi måste våga göra något för att få en inflyttning. Vi behöver dessa anläggningar för att våra invånare ska få en attraktivare fritid, men också för bland andra vår gymnasieskola, ansåg kommunalrådet Solweig Ekh (s)

- Vi måste våga, och regionförbundet förklarade för två år sedan att det var nödvändigt för kommunen att vända trenden. Jag tror på möteplatsen, sade Agneta Lindvall (v).

"Är ansvarslöst"

Centerns Birger Svanström var av en helt annan uppfattning och trodde för sin del att Mötesplatsen bara var en del i socialdemokraternas valmanifest.

- Tyvärr var det värre än så. Skolans lokalproblem går att lösa genom flexibilitet. Jag och de övriga borgerliga tycker det räcker att satsa 15 miljoner, framhöll han.

Annons

- Jag tycker det är ansvarslöst att på så osäkra grunder ta ett så stort beslut. NCC som ska bygga bedriver ingen ideell verksamhet och vi kan säkert i omstöpt form av projektet få EU-pengar, menade Lars Elmborg (kd).

- Alla vill nog ha Mötesplatsen, men Högsby kommun måste satsa med förnuft och rätta mun efter matsäcken. Vi har inte fått fram några exakta siffror och kanske döljer man något, menade Brigitte Kühne (fp).

"Är orealistiskt"

- Det finns ingen tillräcklig grund att stå på och det är många kostnader som tillkommer för exempelvis inventarier och vägar. Det är fel att lura folk i en fälla, tyckte Helene Danielsson (kd).

- Tro ska man inte göra här utan på en annan plats. Förslaget till Mötesplatsen är orealistisk och vi har helt enkelt inte råd. Kostnaderna kommer att bli oerhörda, sade Gunilla Schollin-Borg (mp).

På ungefär samma linje var Ewa Engdahl (c), som menade att NCC knappast bedriver någon välgörenhet.

Efter all debatt och ajournering kom till slut vid 22.30-tiden voteringen, som innebar att Mötesplats Högsby ska byggas.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons