Annons
Det drar ihop sig mot ett nytt Dackeuppror i Fagerhult.
Högsby • Publicerad 20 juni 2003

Hotet mot Välengården väcker mycket starka känslor i samhället. Det finns en oro bland de som redan bor på servicehuset för vad som ska hända.

Andra äldre som kanske kommer att behöva flytta till serviceboende inom den närmsta framtiden är oroade för att de ska behöva lämna Fagerhultstrakten. Och även familjer är oroade för om de kan bo kvar om jobben försvinner.

Annons

Men samhällsborna är beredda att slåss för att få behålla servicehuset. Kommunen får spara in pengar på annat sätt än genom att lägga ned Välengården, säger de bestämt.

- Vi kommer aldrig att acceptera det, säger bland andra Ove Lundberg och Kicki Svensson.

Frågan om serviceboendets framtid engagerar de flesta i samhället i dag. En av dem är 87-årige Erik Gustavsson.

- Det angår mig i allra högsta grad. Jag kan lika gärna hamna där nästa vecka, säger han.

Han tycker att en kommundirektör ska tillsättas för att vara med och styra kommunen.

- Högsby kommun är ett företag. Det ska vara en som är utbildad i ekonomi och ledarskap som sitter i styret, anser Erik Gustavsson.

Även för företagaren Ove Lundberg har Välengården blivit en viktig fråga som han inte tänker ge upp. Det har han lovat sina föräldrar.

Han kan inte förstå hur man kan komma på tanken att lägga ned ett fungerande servicehus som Välengården, när det finns andra verksamheter som inte går lika bra.

- De får skära ned i Högsby i stället, säger han.

Spara på mellanchefer

Annons

Samhällsföreningen har egna förslag på hur man kan spara pengar. Allt man begär är att kommunen ska lyssna på dem. Därför vill de att socialnämnden ska komma till ett möte på måndag eller tisdag kväll för att träffa Fagerhultsborna och diskutera.

Ett av de besparingsförslag som Fagerhultsborna har handlar bland annat om att ta bort mellanchefer och ge mer ansvar åt personalen ute i verksamheterna.

ÅSA BOREFUR

asa.borefur@barometern.se

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons