Annons

Brister i nytt djurstall

En lantbrukare i Högsby kommun måste rätta till en rad brister i skötseln av sina nötkreatur. Länsstyrelsen gjorde nyligen en kontroll efter en anonym anmälan.
Högsby • Publicerad 31 augusti 2013

Samtliga ströbäddar hade inte en torr och ren liggyta till djuren. Vid kontrollen konstaterades även att skaderisker förekom samt en vattenkopp i varje grupp i det nybyggda stallet.

Dessutom var foderbordet i behov av rengöring, då gammalt foder var packat på foderbordet, vilket lantbrukaren lovade åtgärda samma dag, som kontrollen gjordes.

Annons

Vidare fanns det bland annat brister på en del väggar.

Kritiken från länsstyrelsen omfattar en rad punkter. Nötkreaturen måste hållas tillfredsställande rena, vilket ska gälla omedelbart och tills vidare. Ettsnabbt agerade från lantbrukaren krävs då det gäller att hålla samtliga liggytor rena och torra samt att alla foderbord hålls rena från gammalt foder.

I övrigt har lantbrukaren en månad på sig att gödsla ut samtliga djupströboxar, att det ska finnas minst en vattenkopp per 25 djur, att trasig inredning, som djuren kan komma åt åtgärdas på ett sådant sätt att den inte kan utgöra en skaderisk för djuren.

Vidare måste väggen i mottagningsstallet tätas upp till 1,5 meter från ströbädden och slutligen kräver länsstyrelsen att tre väggar i stallet mellan mottagningsstallet och det nya stallet ska ha täta väggar.

Även i det fallet är det upp till 1,5 meter från ströbädden. Länsstyrelsen kommer som kontrollmyndighet att följa upp ärendet och följer inte lantbrukaren beslutet kommer ytterligare åtgärder att vidtas.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons