Annons

Alla kontrollerade ålder

- Jag är mycket nöjd. Tydligen tar affärerna och även Systembolaget sitt ansvar, säger alkoholhandläggare Jörgen Skeppstedt, Oskarshamn.
Högsby • Publicerad 18 december 2003
Utan sin legitimation hade 22-åriga Caroline Ternståhl inga möjligheter att få köpa folköl av Doris Danielsson på Ica Matmästaren i Högsby.
FOTO: INGVAR GUNNARSSON
Utan sin legitimation hade 22-åriga Caroline Ternståhl inga möjligheter att få köpa folköl av Doris Danielsson på Ica Matmästaren i Högsby. FOTO: INGVAR GUNNARSSONFoto: 

Under tisdagen gjorde han tillsammans med 22-åriga Caroline Ternståhl, Oskarshamn, kontrollen, som en del av arbetsmetoden Visa leg vid affärer i Ruda, Högsby, Berga och Fågelfors. De hann även med att besöka Systembolaget butik i Högsby.

- När en liknande kontroll gjordes i somras fanns det brister på samtliga försäljningsställen. Det var helt annorlunda denna gång, på samtliga ställen krävde man legimitation och visst känns det bra att affärerna och Systembolaget tar sitt ansvar i dessa viktiga frågor.

Annons

Samarbete mellan kommuner

Oskarshamn och Högsby kommun samarbetar i dessa frågor. För att få en uppfattning hur det är ute i affärerna görs provköp och det gjorde den här gången Caroline Thernståhl, som praktiserar på Oskarshamns kommun.

Kan dömas till fängelsestraff

Programmet Visa leg.nu, som syftar till att stoppa försäljningen av folköl och tobak till underåriga. Den som säljer öl eller tobak till den, som inte har fyllt 18 år, kan dömas till böter eller fängelse.

- Vi har noga gått igenom

gällande regler med affärerna och har sedan träffat överenskommelser med dessa. Jag tycker det fungerar bra och resultat i Högsby kommun var mycket positivt denna gång. Nu gäller det att de fortsätter i samma stil.

I sammanhanget vill Jörgen Skeppstedt framhålla affärerna numera har valt att endast sälja lättcider, som innehåller 2,25 procent alkohol och ingen starkare variant

- Även detta är ett tydligt tecken att man är på rätt väg.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons