Annons

Älgko gick igenom isen

En älgko klarade inte av kylan utan frös ihjäl i sjön
Allgunnen någon gång under natten till fredagen.
Högsby • Publicerad 11 januari 2003

Älgkon, som förmodligen varit inne i någon trädgård hade sedan gått ut sjön Allgunnens is. Isen på det aktuella stället var tunn, då det rör sig om strömmande vatten.

Kom aldrig upp igen

Annons

Älgkon hamnade i det kylslagna vattnet och misslyckades sedan i sina försök att komma upp på isen.

- En av dem, som bor strax intill sjön Allgunnen meddelade polisen och så småningom blev jag kontaktad, då jag är med i den grupp jägare, som svarar för eftersök av skadat vilt i kommunen. Jag åkte till Allgunnen på fredagsförmiddagen och kunde enbart konstatera att älgkon var död, berättar mångårige jägaren Sven Månsson, Högsby.

Utmattad och kylslagen

Han berättar vidare att det syntes tydliga spår av älgkons kamp med isen och att dödsorsaken måste ha varit en kombination av utmattning och kyla.

Kommunens miljö- och byggnadskontor informerades om händelsen, då den hade skett på kommunens mark.

- Vi har kontaktat jakträttsinnehavaren. Förmodligen kommer den döda älgkon att dras bort, men när detta kan ske vet jag inte. Då det inträffade i Allgunnens samhälle väckte detta uppmärksamhet. Klart är att älgen har frusit ihjäl, säger miljöinspektör Anders Ivansson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons