Annons

Äldreboenden ska säljas ut

Högsby kommun står inför en stor affär. Det handlar om en försäljning av äldreboendena Mogården och Kvillgården i Högsby samt Välengården i Fagerhult.
Högsby • Publicerad 28 augusti 2013

Riksbyggen kommer att vara med i bilden och nu har man kommit en bit på vägen. På måndag ska kommunfullmäktige få information om den planerade ombyggnaden av de tre äldreboendena i kommunen.

– Fortfarande återstår mycket innan ett slutgiltigt förslag ligger klart och jag räknar med att vi först vid kommunfullmäktiges sammanträde den 6 december kan ta ett beslut. I förra veckan fick vi information i kommunstyrelsen. Det här handlar om en affär på åtskilliga miljoner kronor, men ännu har ingen ekonomisk analys presenterats, säger Jonas Erlandsson (S), ordförande i socialutskottet.

Annons

En ekonomisk förening ska bildas och de tre äldreboendena ska säljas. Högsby kommun kommer sedan att hyra av den ekonomiska föreningen, där styrelsen ska utgöras av tre kommunala tjänstemän, tre från äldreboendena samt en från Riksbyggen.

Av det framtagna förslaget framgår att de största förändringarna är planerade vid Mogården i Högsby med en ny familjecentral samt barnavårds- och mödravårdscentral, vilket innebär att allt som handlar om familjevård förläggs dit. Dessutom får man där en öppen förskola. Demensavdelningar, somatiska boendeavdelningar samt en korttidsavdelning ska finnas vid Mogården. Där kommer det även att finnas familjecentral, hälsocentral samt lokaler för folktandvården. Vidare finns en större samlingssal med vikvägg som kan användas vid större arrangemang.

Det handlar inte alls om lika stora insatser vid Kvillgården i Högsby och Välengården i Fagerhult, även om man där liksom på Mogården ska skapa bättre lokaler för de boende och personalen.

– Fortfarande är vi inne i ett inledande skede och utan att gå händelserna i förväg tror jag på den här satsningen och samarbetet med Riksbyggen, säger Jonas Erlandsson.

Ingvar Gunnarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons