Annons

36-åring döms inte för stölden från räddningstjänsten

Den 36-åring som hängde ut en specifik polis på Facebook döms för förgripelse mot tjänsteman. Han döms också för ett tjugotal andra brott, men tingsrätten tycker inte att man kan döma honom för stölden från räddningstjänsten.
Högsby • Publicerad 5 november 2018
Foto: Polisen

Det var i september som mannen la ut ett flertal saker om polisen på sin Facebooksida. Det var både skällsord med polisens foto och en video som skulle föreställa uppvärmning av kemikalier med texten: ”Ha Kemdräkt på nästa gång horungar. Det är inte olagligt att inneha så länge man inte blandar ihop ämnena. En bieffekt är att det frigörs extremt toxisk klorgas vilken användes i ww 1”. Han har erkänt, men menar att han inte hade något annat syfte än att få uppmärksamhet på fallet eftersom han anser sig ha blivit misshandlad av polisen.

Anledningen till mannens ilska mot den specifika polisen var att hon deltog i en biljakt efter mannen. Då misstänktes han för inbrott och en polispatrull följde efter honom. Poliserna har berättat att han började kasta saker ur bilen, bland annat fotanglar och molotovcoctails, som orsakade bränder längs vägen. När polisen till slut lyckades preja honom av vägen försvann han till fots.

Här körde mannen in i ett träd efter biljakten. Foto: Polisens förundersökning.
Här körde mannen in i ett träd efter biljakten. Foto: Polisens förundersökning.
Annons

36-åringen har erkänt att han tillverkat fotanglarna och att han hade bland annat knivar och en machete i bilen. Han hävdar dock att han satt och gömde sig på passagerarsätet medan någon annan, som han inte vill avslöja namnet på, körde. Tingsrätten konstaterar att de två poliserna som följde efter honom och en hundpatrull som kom senare alla konstaterat att det bara fanns ett spår i nysnön runt bilen och det ledde in i en skog där 36-åringen hittades.

Vid tillfället var han narkotikapåverkad och han hade inget körkort. Han döms också för fler fall av vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, häleri och vapenbrott. Bland annat döms han för häleri eftersom det gods, värt en halv miljon kronor, som stals från Högsbys räddningstjänst hittades hemma hos honom. Tingsrätten tycker däremot inte att det går att knyta honom till själva stölden, så den döms han inte för.

36-åringen döms till tio månaders fängelse. Han frikänns från ett häleri, eftersom rätten bedömer att han inte kunde veta att en kärra han köpte var stulen. Han frias också från en skadegörelse, där det har konstaterats att flera personer har befunnit sig på platsen och att man inte kan konstatera att det är just 36-åringen som begått brottet.

Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons