Ett sparsamt hem med personlig stil

Den sparsmakade minimalismen - gärna i svartvit tappning - är inte över.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2006
Foto: 
Klassisk Josef Frank i modern uppsättning.
Klassisk Josef Frank i modern uppsättning.Foto: 
Rena linjer, gärna av italiensk form. Desigenr Antonio Citterio.
Rena linjer, gärna av italiensk form. Desigenr Antonio Citterio.Foto: 

Men parallellt pågår en multi-kultitrend. Och under 2006 kommer vi även att tänka ekologiskt, etniskt och individuellt när vi inreder våra hem.

- Många pratar om att det är slut med minimalismen, men det kommer aldrig att ske, säger Lotta Lewenhaupt, redaktionschef på Elle Interiör.

- Men det handlar inte enbart om möbelformen utan om sättet att tänka: Är det verkligen viktigt att ha tusentals prylar omkring sig?

Konsten inspirerar Det brukar heta att inredningstrenderna sneglar på modet som i sin tur inspireras av konsten. Konsten har de senaste åren sett en renässans för sin mest klassiska form - måleriet. Och modet är mer vuxet och välklätt än på länge, dock med utrymme för lediga och mer personliga inslag.

Översatt till inredning kan det hela beskrivas med några tendenser: Minimalismen som, de senaste årens prylglädje till trots, inte släpper sitt grepp om oss. Kvalitetstänkande - vi söker möbler och produkter av bra och helst miljövänliga material som vi kan leva med länge. Mönstrade tyger och tapeter är fortsatt viktiga, gärna grafiskt svartvita och retroinspirerade. Parallellt pågår en färgstark multi-kultitrend med många prylar och etniska inslag.

- Den syns mest i tidningarna och känns mer kortsiktig, säger Lewenhaupt.

Då är minimalismen, i sin yttersta form kanske manifesterad genom italienska möbler med få detaljer och svarta och vita blanka ytor, mer långlivad.

Svart-vit trend Hans Hjelmqvist, marknadschef på Design House Stockholm, ser också en svart-vit trend. På Design House Stockholm märks det bland annat i en modern variant på det svenska slagbordet som gjorts i lackat svart eller vitt samt på de 50-talsmönster.

- Färgskalan är nedtonad, men mönstren är viktiga, säger Hans Hjelmqvist.

- Jag tror mycket på ränder.

Det rum som kommer att få mest betydelse i de svenska hemmen 2006 är uterummet - oavsett om det är en balkong, ett hörn av en bakgård eller en trädgård, spår Hans Hjelmqvist.

- Under flera år har vi lagt så mycket pengar på våra badrum och våra kök. Men längtan efter att vara nära naturen är stark, vi behöver ha växter omkring oss.

Blommiga tyger Den längtan manifesterar sig även i organiska former på möbler och mönster. Många av dagens designers, födda på 1960- och 70-talen är inspirerade av växtriket. Samtidigt behåller klassiker som Josef Franks blommiga tyger och tapeter sina grepp om oss.

- Förra året såg vi mycket grönskande mönster. De hänger sig kvar, jag gör fondväggar med blad- och påfågelinspirerade tapeter, säger Lulu Carter, inredningsstylist som medverkar i TV4:s Äntligen hemma.

Längtan till naturen kan också ta sig form i miljömedvetenhet, en vilja att leva ekologiskt. Lotta Lewenhaupt påpekar det ekologiska i att handla second hand-möbler, Lars Hjelmqvist talar om produkter som kan återanvändas. En ny sådan är Lena Bergströms ljusmanschett toplight som i princip kan sättas på vilken tomflaska som helst och så skapas en ljusstake.

Så några rader om att våga sätta personlig prägel på sitt hem. Oavsett om det handlar om att reservera ett hörn för din samling med elfenbensfigurer eller att ha en speciell ärvd pryl framme, bara för att du tycker om den.

Personliga hem - De personliga hemmen är de trendiga, hur de sedan ser ut är en annan sak, säger Lulu Carter.

Framtidens svenska hem kommer sannolikt att reflektera en allt mer resande befolkning som i bästa fall vågar vara lekfull.

- Vi kommer att vilja ha hem där det syns att vi lever och har familj.

I längden är det inte roligt att vistas i något som ser ut som en utställning, säger Lars Hjelmqvist. (TT Spektra)

Christina Magnergård

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.