unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Systrarna byggde kallbadhuset – tog ett dygn

Varför byggde ni kallbadhuset?

– Förra året valde vi att göra Borgholms kyrka. Vi tyckte det var roligt att fortsätta på samma spår och vi funderade först på slottsruinen men kom fram till att den skulle bli svår att göra med alla runda delar. Till slut blev det kallbadhuset i Borgholm, vilket passar bra eftersom vi var där en hel del som små.

Vad var skillnaden mellan att bygga Borgholms kyrka och kallbadhuset?

– Kyrkan kändes självklar för oss att göra, det är en central punkt i Borgholm och alla kommer känna igen den, oavsett om vi skriver att det är Borgholms kyrka eller inte. Skillnaden var att kyrkan krävde mycket mer tid på grund av storleken, medan Kallbadhuset var nog snäppet roligare att göra, det var mer en utmaning.

Ifjol byggde systrarna Moa och Trixie Selldén Borgholms kyrka. I år blev det en annan välkänd byggnad i Borgholm, nämligen kallbadhuset ”Kallis”.
Ifjol byggde systrarna Moa och Trixie Selldén Borgholms kyrka. I år blev det en annan välkänd byggnad i Borgholm, nämligen kallbadhuset ”Kallis”.

Faktaruta

Moa och Trixie Selldén

Bor: Moa bor i Kalmar med sin sambo och Trixie i Borgholm med familjen.
Ålder: Moa, 19 år, och Trixie, 12 år.
Familj: Mamma, pappa, storebror och en liten katt
Gör: Moa studerar till sjuksköterska i Kalmar och Trixie går i sjuan på högstadiet.

Vad var svårast?

– Med tanke på att vi gör mallarna själva är det svåraste momentet att få alla delar på plats. Vi föreställde oss att det skulle bli på ett sätt men sedan, när de är färdiga i ugnen, kanske någon har krympt eller blivit sned. I år var det en extra utmaning för oss då Kallbadhuset skulle placeras på en högre höjd. Sammanlagt la vi drygt ett dygn på att bygga.

Vad händer med pepparkakshuset nu när det är färdigt?

– Vi har en plan att antingen lägga ut det i tidningen eller på Facebook för att försöka sälja det, pengarna vi får in ska vi skänka till välgörenhet.

Vad ska ni bygga nästa år?

– Vi har faktiskt börjat spåna lite idéer men vi tycker det är klurigt att hitta den perfekta byggnaden. Tanken är att folk ska känna igen den men också att det ska bli en utmaning för oss. Vi kanske ger oss på att göra slottsruinen ändå haha.

Fler pepparkaksbyggen av läsarna hittar ni här:

Läs mer