Annons

Strandguiden: Hitta din favoritbadplats i Kalmar län

Vi efterlyste badkorrarnas bästa badtips och här är badplatserna som de och några av Barometern-OT:s reportrar rekommenderar i sommar.
Kalmar län • Publicerad 9 juni 2022 • Uppdaterad 27 juni 2022
I Oskarshamns skärgård finns många härliga badplatser.
I Oskarshamns skärgård finns många härliga badplatser.Foto: Daniel Svensson

Barometern-OT:s Facebookgrupp Badtemperaturer i Kalmar län har i dagsläget över 4100 medlemmar. Här rapporterar badentusiaster dagligen hur varmt det är i vattnet och delar med sig av härlig badinspiration. Inför sommarens badsäsong passade vi på att fråga vilka badplatser i Kalmar län som besökare inte får missa. Här är badgruppens och ett gäng av Barometern-OT:s reportrars allra bästa tips! Tack alla som rekommenderat badplatser i kommentarer och skickat meddelanden.

Alla har vi olika strandsmak. En del vill bada på långgrunda sandstränder. Andra föredrar klippor eller insjöbad. En del vill ha lugn och ro på stranden medan andra vill ha mycket folk och liv och rörelse.

Annons

Har vi missat någon bra badplats som borde vara med på listan? Skicka gärna ett mejl till bonus@barometern.se. Tanken är att uppdatera denna artikel hela sommaren för att få med så många bra badtips som möjligt från hela Kalmar län.

Foto: Per Jakobsson

Badplatser på Öland

Öland är länets självklara badparadis med över 50 stränder. Här är några av dem:

Kalkbrottet i Grönhögen på södra Öland: Här skimrar vattnet i klarblått och turkost. Kalkbrottet erbjuder både en liten strand och höga klippor och många åker hit för att hoppa i vattnet från klipporna eller snorkla. Ni hittar kalkbrottet längs med väg 136. Bredvid golfbanan finns en skyltad parkering. Sedan är det bara att gå över vägen och följa skyltarna.

Vattnet i kalkbrottet i Grönhögen på Öland skimrar i klarblått och turkos, och erbjuder både en liten strand och höga klippor som folk gärna hoppar ifrån.
Vattnet i kalkbrottet i Grönhögen på Öland skimrar i klarblått och turkos, och erbjuder både en liten strand och höga klippor som folk gärna hoppar ifrån.Foto: Per Jakobsson

Bödabukten: Böda Sand, Homrevet och Lyckesand...Bödabukten bjuder på kilometerlånga långgrunda stränder med kritvit, mjuk och varm sand. På Sveriges mest kända camping Böda Sand kan man välja lugnet eller att vara mitt i smeten med folk och vattenaktiviteter. Här finns även ett stort poolområde med vattenrutschbanor.

Sjöstugans badplats i Borgholm: Mysig badplats med handikappanpassad nyrenoverad brygga mitt i Borgholm.

Lökenäs, nedanför Glömminge: Mysig, lite undanskymd badplats för de stora massorna.

Albrunna kalkbrott på södra Öland: Albrunnalagunen är ett gammalt kalkbrott, stort och rymligt som passar de flesta. Nackdelen är att det är en bit att ta sig dit, men det är det värt när man kommer fram, tycker badgruppens tipsare. Parkering finns vid väg 136 på vänster sida nästan direkt efter man kört ut ur Södra Möckleby söderut. Vill man hoppa från klippor så rekommenderas kalkbrottet i Grönhögen istället.

Sandbybadet i Löttorp är en av Ölands populära badplatser.
Sandbybadet i Löttorp är en av Ölands populära badplatser.Foto: Per Jakobsson

Sandbybadet, Löttorp, Öland: Den finaste badplatsen av alla, tycker en tipsare i badgruppen. Här får man även ha med hund på en del av stranden. Sandbybadet ligger nära tre stora campingar och nära fina natur- och strövområden.

Ispeudde vid Isgärde på Öland: Barnvänlig och långgrund badplats, mysig sandstrand 13 kilometer norr om Ölandsbron.

Ispeudde vid Isgärde på Öland är en mysig badplats med en barnvänlig sandstrand.
Ispeudde vid Isgärde på Öland är en mysig badplats med en barnvänlig sandstrand.Foto: Per Jakobsson

Byxelkrok: Sandstrand med badbrygga och badflotte som ligger alldeles intill den mysiga hamnen.

Annons

Köpingsvik: Lång fin, långgrund sandstrand badbrygga. Här väljer du om du vill ha sommarpuls och fullt med folk eller sola i lite mer lugn och ro. Strandrestauranger och campingar intill.

Talludden, Granudden och Färjestadens hamn: Vill du vara på badplatser med mycket liv och rörelse och nära till matställen och hamnliv är Granudden, Talludden och badpiren i Färjestadens hamn tre tips. Långgrunda stränder och nya flytbryggor i hamnen där man kommer ut en bit.

Kvällsbad i solnedgången är populärt i Färjestadens hamn.
Kvällsbad i solnedgången är populärt i Färjestadens hamn.Foto: Per Jakobsson

Badplatser i Kalmar och utanför Kalmar:

Jutnabben i Kalmar: Sandstrand och gräsytor vid Ölandsbron. Här är det tyst och rogivande för de som söker det.

Kindbergsudde, Ängö, Kalmar: Gräsplan och ingen sand. Perfekt vuxenbad och brygga med stege.

Stensö i Kalmar: Lugnt och familjärt och man får både sol på en sandstrand eller skugga i gräset under höga träd på samma ställe! Långgrunt och fin sandbotten. Närliggande lilla ön Flundran ligger strax intill, man når den via en liten bro och där kan man sola lite mer avskilt bland enbuskar och även bada från en brygga.

Norrlidsbadet i Kalmar: Norrlidsbadet cirka sex kilometer norr om Kalmars stadskärna har en 80 meter lång badbrygga och en liten sandstrand.

Längst ut på badplatsen i Långviken i Kalmar finns ett hopptorn där man kan slänga sig ut från fem meter, sju och en halv meter och tio meter.
Längst ut på badplatsen i Långviken i Kalmar finns ett hopptorn där man kan slänga sig ut från fem meter, sju och en halv meter och tio meter.Foto: Mats Holmertz

Långviken i Kalmar: Långvikens badplats med sina små vikar och bryggor hittar ni 1,5 kilometer söder om Kalmar city. Längst ut på badplatsen finns ett hopptorn där man kan hoppa från 5 meter, 7,5 meter eller 10 meter. I anslutning till stranden finns även beachvolleyplan, basketplan, utomhusgym och klättervägg.

Enerevet, Skäggenäs: som ligger i viken med nya bryggor som löper från vägen och ända ner till stegen ner mot vattnet.

Kalmarsundsbadet: Väljer du badet i Kalmarsundsparken har du utsikt över Kalmarsund och Kalmar slott och nära till både centrum och grönområden. Badbryggan är hela 180 meter och det finns både gräs och sand att slå sig ned på. Heta dagar brukar det vara riktigt mycket folk här.

Kattrumpan och Vågbrytarbadet mitt i stan: Perfekta badplatser mitt i Kalmars stadskärna. Badplatsen Kattrumpan ligger vid Kalmars stadsmur och här finns en sandstrand med brygga och ramp. Vågbrytarbadet vid Elevatorkajen nedanför Kalmar läns museum har badbrygga och en riktigt fin sandbotten.

Badbryggan i Vita Sand är hela 160 meter lång.
Badbryggan i Vita Sand är hela 160 meter lång.Foto: SUVAD MRKONJIC
Annons

Vita Sand, cirka 2 mil söder om Kalmar: ”Mycket bra för barnfamiljer”, tycker flera tipsare i badgruppen. Populär badplats med en stor sandstrand som har en badbrygga på 160 meter, lekplats och volleybollplan.

Ryabacken i Tvärskog: Stort fint soldäck ut i Hagbyån. Även en fin flotte att sola på eller dyka ifrån. Tyst och lugnt.

Havslätt i Oskarshamn är en trevlig badplats som passar extra bra för barnfamiljer.
Havslätt i Oskarshamn är en trevlig badplats som passar extra bra för barnfamiljer.Foto: Johanna Eriksson

Badplatser i Oskarshamns kommun

Björnhult: Insjöbad med långgrunt i början. Badplatsen ligger i närheten av den klassiska festplatsen. Sandstrand med brygga.

Havslätts badplats i Oskarshamn: En liten trevlig badplats som passar extra bra för barnfamiljer.

Gunnarsö, Oskarshamn: Har både fina klippbad, barnvänliga sandstränder och ett fint hopptorn från 1950-talet.

Götebo stenbrott i Misterhult är ett populärt utflyktsmål med turkosfärgat vatten.
Götebo stenbrott i Misterhult är ett populärt utflyktsmål med turkosfärgat vatten.Foto: Privat

Götebo stenbrott, Misterhult: Mitt ute i skogen ligger det här stenbrottet med läckert, turkosfärgat vatten. Populärt utflyktsmål, men observera att det inte är en kommunal badplats. Ligger på promenadavstånd från badplatsen i Götemaren, som däremot är kommunal.

Åsvallesund i Stångehamn har flera populära badplatser.
Åsvallesund i Stångehamn har flera populära badplatser.Foto: Per Hammenvik

Åsvallesund, Stångehamn: Stångehamns ö, strax söder om Oskarshamn, har ett par populära badplatser. Den här ligger vackert och bjuder på klippbad i ett smalt sund. Finns även flytbrygga och badstege för den som inte vill hoppa i direkt från klipporna.

Dragskär: Strax norr om Oskarshamn hittar du den här lilla pärlan. Sandstrand och handikappramp finns i inre delen, de yttre delarna erbjuder klippbad och vacker utsikt över norra Kalmarsund. Stenig botten – för dig som är känslig rekommenderas badskor!

Så här såg det ut när badbryggan vid gamla färjeläget på Oknö invigdes 2016.
Så här såg det ut när badbryggan vid gamla färjeläget på Oknö invigdes 2016.Foto: Eva Bergquist Andersson

Badplatser i Mönsterås:

Gamla färjeläget på Oknö: En jättefin badplats efter renovering med ny brygga och sittplatser. Alltid bra vattenkvalitet.

Badplatsen i Skälleryd utanför Blomstermåla: Hög mysfaktor. Lummigt, lugnt och fint läge vid Alsterån.

Orranäsasjön i Orrefors.
Orranäsasjön i Orrefors.Foto: Pia Olofsson

Badplatser i Nybro kommun:

Annons

Hindsjöbadet i Alsterbro: Populär badplats med en rad vattenaktiviteter. Långgrunt och barnvänligt med bryggor och hopptorn. Djupt vatten utanför bryggorna.

Björnasjö/Hultabräan: Barnvänligt, trivsamt och ljummet. Precis som ett bad i en småländsk insjö ska vara, tycker tipsaren.

Orranäsasjön, Orrefors: Badplats med bryggor och omklädningshytt vid Orrefors camping.

Linneasjön, Nybro: Mitt i Nybro centrum ligger denna badplats intill Joelskogens camping. Vattnet utanför bryggorna är djupt.

Törestorps bad och camping i Vissefjärda från ovan.
Törestorps bad och camping i Vissefjärda från ovan.Foto: Johanna Eriksson

Badplatser i Emmaboda kommun

Törestorps bad och camping, Vissefjärda: Kallas även Hallarna på grund av de klippor som ligger på badplatsens västsida. Sandstrand för de lite mindre barnen och även en bryggdel där det är lite djupare.

Häljanäs utanför Långasjö: Badplats och camping vid sjön Flaken, badbrygga och flotte.

Loafallet: Fin badplats strax utanför Emmaboda som du når från väg 28, i Ubbemålasjön. Badbrygga och flotte finns.

Badplatser i Torsås kommun

Fulvik, Örarevet: Ligger cirka 4 kilmometer nordöst om Söderåkra och här hittar man även Örarevets naturreservat. En perfekt badplats för små barn med brygga, rutschbana och en fin sandstrand.

Dalskär Bergkvara: Fin badplats i anslutning vid Dalskärs Camping. Passar både äldre och yngre barn.

Här ser ni Kaffebergets badplats i Virserum från ovan.
Här ser ni Kaffebergets badplats i Virserum från ovan.Foto: Johanna Eriksson

Badplatser i Hultsfreds kommun

Kaffeberget, Virserum: Kaffeberget ligger i ett centralt läge i södra Virserum. Badplatsen är kuperad med sand och gräs och har bryggor och lekplats.

Annons

Hesjön, Målilla: Badplatsen ligger strax norr om Målilla längs väg 23/34. Här finns bland annat bryggor, hopptorn och beachvolleybollplan.

Badplatser i Högsby kommun

Gösjöbadet, Berga: Ligger vid camping vid Gösjön. Här finns bland annat ett stort hopptorn, lekplats, kiosk, minigolf, handikappanpassad toalett med ramp och handikappramp ner till sjön.

Välenbadet, Fagerhult: Campingplats vid sjön Välen som bland annat har ett litet hopptorn, restaurang, handikappanpassad toalett med ramp, servicehus och lekplats.

Vilka fler badplatser borde vi ha med i vår badguide?

Skicka gärna ett mejl till bonus@barometern.se

Carin JanefridSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons