Annons

Resepanelen: ”Jag får gåshud bara jag tänker på det”

Publicerad 1 februari 2020

Somliga älskar att turista i storstäder, andra gillar det inte alls. Resepanelen trivs i såväl San Francisco som Dubai.

1. Vilken storstad gillar du och varför?

Annons

2. Hur miljömedveten är du när du reser?

3. Vad händer med alla bilder du tar när du är ute och reser?

4. Vad finns alltid i din packning?

Ulrika S Lundberg.
Ulrika S Lundberg.

Ulrika S Lundberg, reser två-tre månader varje år och planerar just nu en jorden-runt-resa.

1. Oj, det var en svår fråga. Den senaste storstaden jag besökte var New York City och det var spännande att utforska Manhattan från norr till söder. Även om jag föredrar naturupplevelser och lite mer lantligare områden så var även Las Vegas en upplevelse – klart värt ett besök med de besöksmål som finns i närheten. När det gäller Europa så är det alltid trevligt att åka till Rom och Paris.

2. Flygskammen har ännu inte kommit ifatt mig men på den kommande resan jorden runt så är det en del tågresor inplanerade, även om dessa sträckor inte är elektrifierade.

3. ”Tyvärr” så lagras de i molnet och så dyker de upp i Facebook-flödet ibland. Fram till för fem år sedan framkallade jag alltid papperskopior vilket jag inte gör längre. Tyvärr.

4. Träningskläder! Med tiden lär man sig – så lite som möjligt!

Jan Brunby.
Jan Brunby.

Jan Brunby, lusläste redan som liten kartböcker, memorerade världens huvudstäder och drömde sig bort till exotiska platser.

1. Om man räknar San Francisco som storstad så säger jag det utan att blinka. Jag var där första gången hösten 2006 och föll pladask, det var kärlek vid första ögonkastet. Jag har varit där tre gånger och blir alltid lika exalterad. En vacker och charmig stad med otroligt fina omgivningar. Golden Gate-bron. Alcatraz. Sjölejonen vid Pier 39. Gnisslandet och den brända lukten som uppstår när förarna av de gamla kabelspårvagnarna tvärbromsar i de branta backarna. Jag får gåshud bara jag tänker på det.

Annons

2. Det där är en känslig och laddad fråga. Och det ärliga svaret är ju att på långresor är det flyg som gäller. Jag har i alla fall inte övervägt andra alternativ när jag rest till Asien, Nordamerika eller Afrika. Å andra sidan går jag drygt sex kilometer till och från jobbet varje dag, året runt. Och det är ju bra för miljön.

3. Jag publicerar en hel del av dem på sociala medier. De allra flesta lägger jag ut på Instagram, som är det sociala medium jag gillar bäst – mycket beroende på att det är fokus på just bilder. Men en del av bilderna hamnar även på Facebook. Det blir lite som en resedagbok, som är kul att tillbaka på och ”återuppleva”.

4. Förutom de obligatoriska prylarna så tar jag alltid med mig lite läsning. Det blir fysiska böcker – pocketar. Jag gillar fortfarande känslan av att ligga och bläddra i en bok – gärna under en palm. Det ger mig fullständig avkoppling. Hur många böcker jag tar med mig beror på hur länge vi ska vara borta. En eller ett par böcker per vecka brukar kännas lagom för mig.

Annica Johansson.
Annica Johansson.

Annica Johansson, har resor som sitt stora intresse och besöker gärna nya resmål.

1. Dubai, kontrasternas stad som erbjuder sol, paradisstränder, öken, skyskrapor och shopping. Jag har varit där några gånger och det finns massor att se och uppleva. Visst finns det lyxiga skrytbyggen men det är imponerande att se. Utbudet av shoppinggallerior är enormt, bland annat världens största. Själv föredrar jag att strosa runt i “soukerna” i den gamla stadsdelen bland kryddor, tyger, och guld och få inandas alla intryck av dofter och färger. Jeepsafari i öknen, storslagna Burj Khalifa, Miracle Garden (med fler än 45 miljoner blommor) Sheikh Zayed Mosque som är en av världens vackraste moskéer i närliggande Abu Dhabi är sevärdheter som varit riktigt häftiga att uppleva.

2. Aj, aj, aj...jag är en miljöbov eftersom jag mestadels reser med flyg men på resmålet försöker jag att åka kollektivt, det kan vara lokalbuss eller nåt annat. Jag “plastbantar” faktiskt utomlands, när jag handlar i en butik eller supermarket har jag en tygkasse med mig. För mig har det blivit en självklarhet eftersom jag gör det hemma och gjort i många år.

3. Åhh, jag älskar att fota och tar massor av bilder, min familj blir galen på mig eftersom vi ska stanna överallt för att jag “ska bara” ta kort. Jag använder både systemkamera och mobiltelefon men på sista tiden har det mest blivit mobilen. Efter hemkomsten är jag snabb med att lägga över alla bilder på hårddisken och sedan framkallar jag en del. Bilderna klistrar jag in i pärmar och skriver lite tillhörande text medan jag har namn, datum osv färskt i minnet. Det har blivit många resor genom åren och jag har satt in bilder sedan 80-talet. Tycker det är så mycket roligare att titta i ett fotoalbum än i en telefon.

4. Jag har en liten svensk flagga i trä, den måste alltid finnas med. I handbagaget har jag öronproppar, en varm tröja, tandborste, tandkräm och något ätbart ifall man råkar ut för ett stopp eller försening. Yatzy och kortlek är bra tidsfördriv på planet.

Tobias Cederlund.
Tobias Cederlund.

Tobias Cederlund, älskar att resa med sin fru eftersom hon är lite mer våghalsig och äventyrlig än han.

1. Storstäder är fulla med avgaser, stökiga och fullt med otrevliga och stressade människor. Ja, så tänkte jag ända tills jag besökte Sankt ­Petersburg. En stad så vacker hade jag aldrig sett, så full av trevliga människor och med ett kulturarv som till och med jag uppskattade. Dessutom full med små hippa ­restauranger, säkerligen eftersom det är mycket av en studentstad. På kvällen fylldes gatorna och ­parkerna av människor som satt och hade näst intill kvällspicknick och umgicks med varandra.

Annons

2. Vid val av färdmedel så är jag det inte alls. Det blir lite svårt att ta och paddla kanot till Indonesien även om det skulle uppskattas av vissa väl utvalda delar av befolkningen. Men väl på resmålet så har jag alltid varit noga med att respektera djur, natur och kultur. Något som man tyvärr inte kan säga om den ­inhemska befolkningen i just sagda ­Indonesien dessvärre.

3. De åker in i datorn, behandlas i Lightroom och Photoshop till förbannelse, stoppas i mappar, säkerhetskopieras på externa hårddiskar, åker upp i molnet och ibland kan några stycken även hitta ut på ­sociala medier. Klubben för inbördes beundran måste ju få sitt lystmäte.

4. Kamera, stativ och minst fyra ­objektiv samt mobiltelefonen. ­Brukar även se till att frun ­slinker ned i packningen. Hon kan vara bra att ha med så man hittar till rätt ­terminal, kommer i tid samt får resplanen serverad i mappar, ­uppstrukturerat och klart.

Fler frågor och svar med resepanelen:

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons