Pumpasoppa med grönkålchips
1 Hokkaidopumpa
250 g grönkål eller svartkål
2 morötter
1 lök
2 klyftor vitlök
2 dl apelsinjuice
1 msk vinäger
timjan och rosmarin,
olivolja
salt och peppar.
Tillval: crème fraîche,gräslök.
Separera stammen från grönkålen/svartkålen, dela bladen grovt och blanda med 2 msk olivoljan och havssalt.
Hacka stammen och använda i soppan.
Sprid ut bladen på en bakplåt och rosta i ugnen på 100°C i ca 25-30 minuter. Vänd bladen emellanåt
Dela löken och vitlöken, hacka pumpan och morötterna i små bitar.
Stek purjolöken i stekolja, lägg sedan till vitlöken och de hackade grönkålstammarna, morötterna och pumporna.
Lägg till 2 dl apelsinjuice, kryddor och 1 msk vinäger.
Fyll upp grytan med vatten så att grönsaker är täckta.
Låt soppan puttra i 20 minuter. Soppan är perfekt när den fått en krämigare konsistens. Toppa soppan med grönkål/svartkålschips, crème fraîche och gräslök.