Annons

Middagslösningar med maxade smaker

Tid är en bristvara i dagens kök. Ibland räcker den helt enkelt inte till. Här bjuder vi på snabba middagslösningar med maxade smaker.
Mat • Publicerad 9 februari 2023
Tre snabba middagar med massor av sköna smaker som fixas på nolltid.
Tre snabba middagar med massor av sköna smaker som fixas på nolltid.Foto: Johan Nilsson/TT

Långkok, gravningar och slowfood i all ära – men det är ju inte alla dagar man hinner med den sortens tidskrävande finesser. Många middagar utgörs av bråttommat som bara ska fram på bordet innan hela familjen kapsejsar.

Jag har några sådana där pålitliga ess i rockärmen som jag mer än gärna spelar ut när klockan galopperar ikapp med hungern. En extra poäng är att de kan lagas på matvaror som ändå bara ligger och tar plats i frysen eller grönsakslådan. Vilket även gör dem till ekonomiska räddningsplankor och matlagningen snällare mot miljön. Ju mindre mat vi tvingas kasta, desto bättre är det för alla.

Annons

Samtliga rätter funkar dessutom alldeles utmärkt att laga när man är solokvist, men ändå vill unna sig en riktig middag. Det är bara att minska på mängderna, och kanske räcker det till och med till matlådan nästa dag. Ännu en liten besparing i hamn. Och även singlar förtjänar minsann att få äta gott.

Visst är det underbart med mustiga grytor som får stå och puttra till sig i timmar. Det är absolut inget jag skulle vilja leva utan. Vissa smaker måste helt enkelt få växa fram i sakta mak. Men tjoffar du på med lite extra krut, kryddor och konsistenser kan det bli minst lika gott på nolltid. Här handlar det snarare om fantasi och en förmåga att tänka på stående fot. Vad har jag hemma? Hur kan det skojas till? Vilket går snabbast?

En riktigt schysst middag behöver faktiskt inte ta mer än en halvtimme. Medan du kokar potatisen fixar du resten. Svårare än så behöver det inte vara att sätta hastighetsrekord framför spisen.

Försten till tallriken vinner. Sisten får ta disken. (TT)

Tre recept med maxade smaker:

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons