Annons

Maeun galbi jjim – stark short ribs-gryta

4 portioner, cirka 3 timmar
Mat • Publicerad 25 januari 2023
Möra revben i otrolig god och smakrik buljong serveras i den här short ribs-grytan.
Möra revben i otrolig god och smakrik buljong serveras i den här short ribs-grytan.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Ingredienser

1 1/2 kg revbensstek, sågad i 8 cm bitar

2 gula lökar, halverade

3 salladslökar, i stora bitar

3 vitlöksklyftor, skalade

6 kungsmusslingar (alternativt annan svamp)

2 gula lökar, grovskurna

16 tteok, koreanska riskakor (kan eventuellt uteslutas)

Grytbas:

3 dl vatten

1/2 dl ljus soja

1 msk risvinäger

2 msk grovskuren ingefära

4 vitlöksklyftor, skalade

4 färska röda chilifrukter

4 starka torkade chilifrukter

1 1/2 dl gochujang, koreansk chilipasta

2 msk gochugaru, koreanskt chilipulver

2 msk sesamolja

3 msk strösocker

Gör så här:

1. Häll vatten, soja, risvinäger, ingefära, vitlök, färsk och torkad chili i en kastrull till basen. Koka tills chilin är riktigt mjuk. Tillsätt gochujang, gochugaru, sesamolja och socker. Reducera på låg värme i 30–40 minuter. Rör om ofta. Låt svalna.

2. Lägg köttet i en stor kastrull, täck med vatten och koka upp. Häll av vattnet och fyll på med nytt så att det täcker.

Annons

3. Tillsätt lök, salladslök och vitlök. Koka i 2–3 timmar och skumma då och då. Köttet ska vara mjukt men sitta kvar på benet. Ta upp köttet och kyl.

4. Reducera buljongen till cirka 1 1/2 liter.

5. Lägg köttet i en kastrull, häll på grytbas och buljong. Lägg i svamp, lök och tteok. Koka i cirka 10–15 minuter.

Fler recept:

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons