Maeun galbi jjim – stark short ribs-gryta
Ingredienser
1 1/2 kg revbensstek, sågad i 8 cm bitar
2 gula lökar, halverade
3 salladslökar, i stora bitar
3 vitlöksklyftor, skalade
6 kungsmusslingar (alternativt annan svamp)
2 gula lökar, grovskurna
16 tteok, koreanska riskakor (kan eventuellt uteslutas)
Grytbas:
3 dl vatten
1/2 dl ljus soja
1 msk risvinäger
2 msk grovskuren ingefära
4 vitlöksklyftor, skalade
4 färska röda chilifrukter
4 starka torkade chilifrukter
1 1/2 dl gochujang, koreansk chilipasta
2 msk gochugaru, koreanskt chilipulver
2 msk sesamolja
3 msk strösocker
Gör så här:
1. Häll vatten, soja, risvinäger, ingefära, vitlök, färsk och torkad chili i en kastrull till basen. Koka tills chilin är riktigt mjuk. Tillsätt gochujang, gochugaru, sesamolja och socker. Reducera på låg värme i 30–40 minuter. Rör om ofta. Låt svalna.
2. Lägg köttet i en stor kastrull, täck med vatten och koka upp. Häll av vattnet och fyll på med nytt så att det täcker.
3. Tillsätt lök, salladslök och vitlök. Koka i 2–3 timmar och skumma då och då. Köttet ska vara mjukt men sitta kvar på benet. Ta upp köttet och kyl.
4. Reducera buljongen till cirka 1 1/2 liter.
5. Lägg köttet i en kastrull, häll på grytbas och buljong. Lägg i svamp, lök och tteok. Koka i cirka 10–15 minuter.