Annons

Kvick kikärtspasta med citron och rosmarin

4 portioner, 15 minuter
Jag är en enkel sort, och det här skulle jag kunna leva på … Dessutom väldigt bra till matlådan dagen efter.
Recept • Publicerad 9 februari 2023
Kikärtor ger både smak, mättnad och konsistens till den här snabblagade vegetariska pastarätten.
Kikärtor ger både smak, mättnad och konsistens till den här snabblagade vegetariska pastarätten.Foto: Johan Nilsson/TT

Ingredienser

2 burkar kikärter, à 400 g

olivolja

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd chili, finskuren

1–2 msk finhackad färsk rosmarin

salt

eventuellt 1 dl vitt vin (kan uteslutas)

1 citron

400 g valfri pasta

1 liten knippa hackad bladpersilja

nymalen svartpeppar

färskriven parmesan

Gör så här:

1. Skölj kikärterna och låt dem rinna av.

2. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en gryta. Fräs vitlök, chili och rosmarin utan att det tar färg. Tillsätt kikärterna, lite salt och vitt vin. Låt det puttra ihop medan pastan kokar. Ta undan cirka hälften av kikärterna och mosa med en gaffel eller mixerstav till krämig konsistens. Blanda krämen med de hela kikärterna, rivet citronskal och lite citronsaft.

Annons

3. Koka pastan al dente under tiden och spara en mugg av kokvattnet. Blanda pastan med kikärtsröran och kokvattnet. Rör om kraftigt och tillsätt persilja, lite mer olivolja, extra citronskal, peppar och massor med färskriven parmesan.

Fakta

Att dricka till

Spaten München, 22:20 kronor för 50 cl.

Alkoholfritt: Staropramen Non Alcoholic, 12:90 för 33 cl.

Fler recept:

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons