Fried egg rice med ingefärsfärs- och restgrönt
Ingredienser
450 g kokt jasminris, alternativt 2 påsar boil-in-bag
valfria grönsaker, till exempel haricots verts, paprika, broccoli, morötter, vitkål
3 msk rapsolja
200 g fläskfärs
5 cm ingefära, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finskuren
1 nypa socker
3 msk japansk soja
3 ägg
3 salladslökar, tunt skivade
Gör så här:
1. Koka riset (om du inte har överblivet). Låt svalna medan du fixar resten.
2. Skär grönsakerna i mindre bitar eller hyvla tunt.
3. Hetta upp lite av oljan och bryn färsen i en wok eller vid stekpanna tills den börjar få lite färg. Tillsätt ingefära, vitlök, chili, socker och 1 matsked soja mot slutet. Häll ner grönsakerna och låt fräsa med hastigt tills de mjuknat en aning. Ta upp fräset ur pannan och ställ åt sidan så länge.
4. Torka ur pannan och tillsätt resten av oljan. Hetta upp oljan ordentligt och vicka pannan så att det täcker.
5. Vispa upp äggen och häll ner i den heta oljan. Vik över åt sidan när de börjar stelna. Häll ner riset. Vik tillbaka äggen över riset, bryt äggen i bitar med stekspaden och blanda väl. Tillsätt resten av sojan och sedan färsblandningen. Låt alltsammans bli riktigt varmt.
6. Strö över salladslöken och servera.
Att dricka till
Spaten München, 22:20 kronor för 50 cl.
Alkoholfritt: Staropramen Non Alcoholic, 12:90 för 33 cl.