Annons

Fried egg rice med ingefärsfärs- och restgrönt

4 portioner, 20 minuter
Bättre kylskåpsrensrätt finns bara inte. Töm grönsakslådan och ta hand om risresterna – bli mätt, lycklig och belåten på kuppen.
Recept • Publicerad 9 februari 2023
Fried egg rice är perfekt när du får ris över. I kombination med frästa ingefärsfärs- och grönsaksrester blir det en klockren snabbmiddag.
Fried egg rice är perfekt när du får ris över. I kombination med frästa ingefärsfärs- och grönsaksrester blir det en klockren snabbmiddag.Foto: Johan Nilsson/TT

Ingredienser

450 g kokt jasminris, alternativt 2 påsar boil-in-bag

valfria grönsaker, till exempel haricots verts, paprika, broccoli, morötter, vitkål

3 msk rapsolja

200 g fläskfärs

5 cm ingefära, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd chili, finskuren

1 nypa socker

3 msk japansk soja

3 ägg

3 salladslökar, tunt skivade

Gör så här:

1. Koka riset (om du inte har överblivet). Låt svalna medan du fixar resten.

2. Skär grönsakerna i mindre bitar eller hyvla tunt.

Annons

3. Hetta upp lite av oljan och bryn färsen i en wok eller vid stekpanna tills den börjar få lite färg. Tillsätt ingefära, vitlök, chili, socker och 1 matsked soja mot slutet. Häll ner grönsakerna och låt fräsa med hastigt tills de mjuknat en aning. Ta upp fräset ur pannan och ställ åt sidan så länge.

4. Torka ur pannan och tillsätt resten av oljan. Hetta upp oljan ordentligt och vicka pannan så att det täcker.

5. Vispa upp äggen och häll ner i den heta oljan. Vik över åt sidan när de börjar stelna. Häll ner riset. Vik tillbaka äggen över riset, bryt äggen i bitar med stekspaden och blanda väl. Tillsätt resten av sojan och sedan färsblandningen. Låt alltsammans bli riktigt varmt.

6. Strö över salladslöken och servera.

Fakta

Att dricka till

Spaten München, 22:20 kronor för 50 cl.

Alkoholfritt: Staropramen Non Alcoholic, 12:90 för 33 cl.

Fler recept:

Mia Gahne/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons