Fixa smarrigt fika på kladdkakans dag
Frida Rosen, @rosenfrida:
Citronkladdkaka med italiensk maräng
Lemon curd
2 ägg
1 dl strösocker
1 citron, finrivet skal och saft
35 g smör
Citronkaka
200 g smör
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 citron, skal och saft
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Italiensk maräng
1 dl strösocker
1 msk vatten
2 äggvitor
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
Lemon curd
Vispa äggen till lemon curden lätt och rör ner socker, citronskal och citronsaft. Ställ skålen i hett vattenbad och värm under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta upp skålen ur vattenbadet, blanda i smöret och rör tills det smält. Låt lemon curden svalna helt.
Citronkaka
Smält smöret till citronkakan och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker, citronskal och saft samt vaniljsocker till en slät smet. Tillsätt mjölet och det smälta smöret. Rör till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt svalna i kylskåp.
Maräng
Värm socker och vatten till marängen i en kastrull. När sockerlagen nått en temperatur på ca 115 grader börjar du vispa äggvitorna i en bunke med elvisp tills vitorna blivit ett fluffigt skum. När sockerlagen nått en temperatur på 122 grader häller du försiktigt ner den i en tunn stråle i den uppvispade äggvitan. När all sockerlag är tillsatt ökar du hastigheten på vispen och vispar på högsta 1-2 minuter. Sänk sedan till lägsta hastighet igen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.
Ta fram kladdkakan ur kylskåpet. Bred ut lemon curd på kakan, men lämna 1 cm till kanten runt om. Spritsa eller bred på marängen och bränn sedan av den med en gasolbrännare. Om du inte har gasolbrännare ställ kakan högst upp i ugnen på 200 grader tills marängen blivit gyllene.
Sara Lindgren, @saras_matlagning:
Mäktig kladdkaka med rödbeta
200 g margarin eller smör
2 1/2 dl finriven, färsk rödbeta
3 1/2 dl strösocker
2 1/2 vetemjöl
2 dl kakao
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 krm salt
Så här gör du:
Smält smöret i en lagom stor kastrull. Häll i socker, vaniljsocker, salt och kakao.
Rör ner rödbetan och därefter vetemjöl och rör om till en slät smet. Vispa ner äggen, gärna med en elvisp.
Smörj en springform och häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen 200 grader i 18 minuter.