Annons

Fixa smarrigt fika på kladdkakans dag

Hurra! Den 7 november är det kladdkakans dag. Det finns mängder av olika kladdkakor, men en sak är säker; kakan är en riktig klassiker i våra hem. Bonus Weekend bad två inspiratörer om deras bästa kladdkakerecept.
Publicerad 7 november 2020
Frida Roséns citronkladdkaka.Foto: Privat

Frida Rosen, @rosenfrida:

Citronkladdkaka med italiensk maräng

Annons

Lemon curd

2 ägg

1 dl strösocker

1 citron, finrivet skal och saft

35 g smör

Citronkaka

200 g smör

3 ägg

3,5 dl strösocker

1 citron, skal och saft

Annons

2 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

Italiensk maräng

1 dl strösocker

1 msk vatten

2 äggvitor

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.

Lemon curd

Vispa äggen till lemon curden lätt och rör ner socker, citronskal och citronsaft. Ställ skålen i hett vattenbad och värm under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta upp skålen ur vattenbadet, blanda i smöret och rör tills det smält. Låt lemon curden svalna helt.

Citronkaka

Annons

Smält smöret till citronkakan och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker, citronskal och saft samt vaniljsocker till en slät smet. Tillsätt mjölet och det smälta smöret. Rör till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt svalna i kylskåp.

Maräng

Värm socker och vatten till marängen i en kastrull. När sockerlagen nått en temperatur på ca 115 grader börjar du vispa äggvitorna i en bunke med elvisp tills vitorna blivit ett fluffigt skum. När sockerlagen nått en temperatur på 122 grader häller du försiktigt ner den i en tunn stråle i den uppvispade äggvitan. När all sockerlag är tillsatt ökar du hastigheten på vispen och vispar på högsta 1-2 minuter. Sänk sedan till lägsta hastighet igen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.

Ta fram kladdkakan ur kylskåpet. Bred ut lemon curd på kakan, men lämna 1 cm till kanten runt om. Spritsa eller bred på marängen och bränn sedan av den med en gasolbrännare. Om du inte har gasolbrännare ställ kakan högst upp i ugnen på 200 grader tills marängen blivit gyllene.

Sara Lindgrens kladdkaka med rödbeta.Foto: Privat

Sara Lindgren, @saras_matlagning:

Mäktig kladdkaka med rödbeta

200 g margarin eller smör

2 1/2 dl finriven, färsk rödbeta

3 1/2 dl strösocker

2 1/2 vetemjöl

Annons

2 dl kakao

3 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 1/2 krm salt

Så här gör du:

Smält smöret i en lagom stor kastrull. Häll i socker, vaniljsocker, salt och kakao.

Rör ner rödbetan och därefter vetemjöl och rör om till en slät smet. Vispa ner äggen, gärna med en elvisp.

Smörj en springform och häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen 200 grader i 18 minuter.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons