Annons

Fabian och Oskar fick jobb på lyxyacht

Fabian Lindfors och Oskar Fridsén bytte gästhamnen i Borgholm mot lyxyacht på Medelhavet och Karibien. ”Det låter kanske lyxigare än det är”.
Borgholm • Publicerad 4 februari 2023 • Uppdaterad 6 februari 2023
Fabian Lindfors och Oskar Fridsén gick i samma klass på Lars Kaggskolan i Kalmar. Under några somrar arbetade de tillsammans i Borgholms gästhamn – nu jobbar ölänningarna på lyxyachter i hela världen.
Fabian Lindfors och Oskar Fridsén gick i samma klass på Lars Kaggskolan i Kalmar. Under några somrar arbetade de tillsammans i Borgholms gästhamn – nu jobbar ölänningarna på lyxyachter i hela världen.Foto: Privat

De senaste somrarna har Fabian Lindfors och Oskar Fridsén jobbat som hamnkaptener i Borgholms gästhamn. I höstas lämnade de Öland för att jobba på lyxyachter i Medelhavet och Karibien.

– Jag har alltid varit intresserad av båtar och att utforska världen, så det här passar mig perfekt, säger 20-årige Fabian Lindfors.

Annons

Inför förra sommaren gick han och Oskar en introduktionskurs genom Yachting Sweden, ett företag som vägleder ungdomar som tänker söka jobb på en lyxbåt. Företaget drivs av Lisa Emlund och Helena Hammarström, som Bonus Weekend berättade om i ett reportage hösten 2021. Intresset för att jobba på en lyxyacht är stort bland svenska ungdomar och kurserna är ofta fullbokade.

– Fler och fler superyachter hör av sig till oss och vill ha skandinavisk besättning. De tycker att svenskar är lätta att ha att göra med när det gäller pappersarbetet, vi pratar bra eng­elska, vi jobbar hårt, är diplomatiska och har ett bra rykte, sa Lisa Emlund då.

Oskar Fridsén och Fabian Lindfors har varit välkända ansikten i Borgholms gästhamn de senaste somrarna.
Oskar Fridsén och Fabian Lindfors har varit välkända ansikten i Borgholms gästhamn de senaste somrarna.

Fabian Lindfors kan bara hålla med.

– Man lär sig saker hela tiden av alla människor från hela världen som man träffar. Men man får inte vara rädd för hårt arbete, det är väldigt slitigt och det låter kanske lyxigare än det är. Det är dessutom en tydlig hierarki inom yachting och man har många chefer, säger han.

Efter introduktionskursen tog sig han och Oskar till franska Antibes där de gick den obligatoriska säkerhetskursen och där det är enklare att söka jobb på båtar. Efter en månad fick de jobb på en 60 meter lång privatägd lyxyacht, båda som deckhand, där de jobbade i fyra månader. I jobbet som deckhand fick de vara med om att ta hand om utsidan av yachten, köra de mindre följebåtarna, hjälpa till om en gäst vill åka vattenskidor, skrubba däck, underhålla och reparera utsidan av båten, måla, kasta rep när yachten lägger till, och liknande.

I höstas klev de på nya båtar, den här gången fick de jobb på olika båtar. Just nu jobbar Fabian på en 90 meter lång båt som går i Karibien och han hoppas att Oskar ska få jobb på samma båt i vinter.

– Jag jobbar på utsidan av båten och hjälper till när vi lägger till båten. Det är mycket underhållsarbete mellan säsongerna. Alla yachter är privatägda, många hyrs ut och allt ska vara i toppform med tanke på vad de som hyr betalar.

Besättningen på lyxbåtarna lever båtliv 24 timmar om dygnet. Fabian och Oskar har befattningen deckhand, däckskarl.
Besättningen på lyxbåtarna lever båtliv 24 timmar om dygnet. Fabian och Oskar har befattningen deckhand, däckskarl.Foto: Privat

Hur ser arbetsdagarna ut?

– Har man gäster ombord jobbar man 15 timmar om dagen. Det är två månader om året som det ser ut så, annars jobbar man kontorstid.

Båten har en 28 man stor besättning.

Annons

– Det är lite speciellt för man umgås 24 timmar om dygnet med dem man jobbar med. Man jobbar, bor, äter och går ut ihop, men jag tycker att det är perfekt. Jag trivs superbra!

Fabian har varit hemma i Borgholm på semester i december, men nu väntar jobb på båten som ligger i Antigua i Karibien.

– Jag vet inte riktigt var det blir, kanske någon annan ö i Karibien sedan blir det nog Florida innan vi åker tillbaka till Europa. Jag är iväg i fem månader innan jag åker hem igen.

Hur är det att åka lyxyacht över Atlanten?

– Häftigt! Stjärnorna lyser starkare där än jag någonsin sett. Vi åkte mellan Gibraltar och Antigua i höstas och det tog elva dygn.

Fabian Lindfors ser fram emot fem nya månader på lyxyachten som nu befinner sig i Karibien.
Fabian Lindfors ser fram emot fem nya månader på lyxyachten som nu befinner sig i Karibien.Foto: Privat

För Fabian är jobbet på lyxyachten det perfekta just nu. Att han dessutom har möjlighet att lägga undan pengar han tjänar gör inte saken sämre.

– Fördelen med yachting är att allt är betalt, boende och mat. Det enda du spenderar är om du går iland och shoppar eller går ut. Ingångslönen är 25 000 kronor och får man jobb på en charterbåt kan man dra in pengar på dricksen, det kan bli mycket pengar. Vi fick 50 000 kronor per man i dricks för en vecka en gång.

Är det här ett jobb du kan rekommendera andra i din ålder?

– Ja, absolut, om man vill ut och se världen efter gymnasiet och om man kan tänka sig att jobba hårt. Jag räknade ut att jag har besökt 12-13 länder på fyra månader.

Vilket är det häftigaste stället hittills?

Annons

– Antigua. Det är den enda ön i Karibien jag varit på än så länge och det var så häftigt.

Läs mer:

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons