Annons

Ny skola blir kommunens största investering någonsin

En ny skola för 975 elever blir den största investeringen i kommunen någonsin. Sex av sju partier står också bakom inriktningsbeslutet.
Oskarshamn • Publicerad 1 oktober 2020
Annexet i bakgrund blir en av de skollokaler som frigörs när en ny skola byggs Ordföringarna Magnus Larsson (C),  Carina Lind (M) och Anton Sejnehed (S) är beredda att gemensamt går vidare med förslaget. Bildningschefen Lotta Lindgren utlovar delaktighet från elever och medarbetare i den vidare processen.
Annexet i bakgrund blir en av de skollokaler som frigörs när en ny skola byggs Ordföringarna Magnus Larsson (C), Carina Lind (M) och Anton Sejnehed (S) är beredda att gemensamt går vidare med förslaget. Bildningschefen Lotta Lindgren utlovar delaktighet från elever och medarbetare i den vidare processen.Foto: Torsten Strömberg

Under torsdagen tog bildningsnämnden det historiska inriktningsbeslutet om satsningen. Nu återstår bara fyra-fem år av ytterligare beslutande, planerande och byggande innan den nya skolan står klar.

Och än vet ingen riktigt var den ska ligga, eller vad den kommer att kosta.

Annons

– Vi tror i nuläget att det hamnar mellan 300 och 400 miljoner kronor. Men det är också så många faktorer som påverkar med markförhållande, detaljplaner eller hur mycket man tvingas spränga bort, säger bildningschef Lotta Lindgren.

Den ska i alla fall ligga i nordöstra delen av Oskarshamn.

Under hösten ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, KF, också fatta beslut. Den 23 november fattar KF sitt beslut som då också kan vara försett med vissa kompletteringar och uppdrag till förvaltningarna.

– Vi är också öppna för olika alternativ vad gäller vem som ska bygga skolan. Det kan bli kommunen, ett privat bolag och vi hyr eller ett kommunalt bolag, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).

Frågan om en stor skolsatsning har funnits på den politiska agendan under cirka tio år. Bara sedan 2017 har tre lokalutredningar genomförts.

– Vi kan inte hålla på så här längre. Nu gäller det att vi kommer vidare. Det har redan utretts tillräckligt, säger bildningsnämndens andre vice ordförande Magnus Larsson (C).

En av de senare utredningarna landade på en skola för 600 elever.

Varför behövs det en skola för upp till 975 elever nu?

– Det hänger samman med att det blir väldigt svårt att bara bygga upp en parallell årskurs 7-9 på en skola. Det behövs fyra-fem paralleller på varje skola för att det ska bli effektivt. Nu flyttar vi hela Vallhallaskolans högstadium till den ny skolan, säger Anton Sejnehed.

Tanken är att de lokaler som frigörs ska användas av de den övriga skolan, det innebär att annexet vid Parkskolan överges samt de moduler det bara finns tillfälliga bygglov för och som kommunen hyr.

Annons

SD ställer sig positiva till satsningen, men vill gå en annan med att flera förslag tas fram för ny grundskolekapacitet där bland annat ”möjligheten att bygga en mindre eller flera mindre skolor ska finnas med.”

De vill att fler områden utreds och efterlyser konsekvensanalyser på en rad olika områden.

De vill också få eleverna och medarbetarna med i processen.

– Så blir det nu också när vi kommer vidare i processen, det var för tidigt innan, säger Lotta Lindgren.

Att i stort sett nästan alla partier står bakom beslutet glädjer majoriteten.

– Vi måste samlas tillsammans bakom det här annars blir det ingen framgång, säger bildningsnämndens förste vice ordföranden Carina Lind (M).

De skolor som försvinner, Saltviksskolan och Norra skolan, får andra användningsområden.

Anton Sejnehed tror att förskolan byggs ut inom Saltviksskolan och Norra skolan får en annan inriktning än skola och att en modernisering eller utbyggnad inte godkänts på grund av unika gestaltningen.

Vad blir den svåraste knuten att lösa?

– Det blir nog var den nya skolan ska ligga och vad den ska heta. Vad den ska heta brukar ofta väcka många heta diskussioner, säger Anton Sejnehed.

”Vi tror i nuläget att det hamnar mellan 300 och 400 miljoner kronor. Men det är också så många faktorer som påverkar med markförhållande, detaljplaner eller hur mycket man tvingas spränga bort”
Lotta Lindgren, bildningschef
Torsten StrömbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons