Annons

”Vi musikälskare kommer länge att minnas Ursula för hennes hängivna engagemang”

I en ålder av 88 år har företagsläkaren och musikälskaren Ursula Fridstrand, Varberg, lämnat oss.
Publicerad 9 november 2020

Som hängiven musikvän var Ursula Fridstrand med om att bilda Varbergs konsertförening 1985 och hon blev också föreningens första ordförande. Men hennes yrkesmässiga bakgrund var en helt annan än den musikaliska.

Ursula föddes den 9 januari 1932 i nordöstra Tyskland i den lilla staden Schwedt vid floden Oder där hennes far var verksam som läkare. I slutet av andra världskriget flyttade familjen till Sverige och 1947 kom Ursula till Stockholm. Där kom hon att bedriva högskolestudier i tyska, engelska och romanska språk innan hon gick över till att studera medicin vid Karolinska Institutet.

Annons

Ursula kom sedan att verka som läkare i Kalmar, Borlänge och Stockholm innan hon så flyttade till Varberg 1974 för att under 22 års tid verka som uppskattad företagsläkare.

Musiken var alltid ett stort intresse hos Ursula. I Stockholm verkade hon som körsångare i S:ta Gertruds ungdomskör och i Stockholms konserthuskör. Även i Varberg kom körsången att bli en viktig del av fritiden.

Men den stora insatsen inom musiken kom för Ursula Fridstrand att bli som Varbergs konsertförenings första ordförande under åren 1985–2012. Här verkade hon med ett stort engagemang tillsammans med sin kompetenta styrelse. Orkesterkonserter, kammarkonserter, körkonserter, romansaftnar, pianoaftnar med såväl internationella som nationella storheter blev ett värdefullt tillskott i det lokala kulturlivet.

Ursulas betydande arbete blev mycket uppskattat och detta renderade henne också Varbergs kommuns hedersplakett år 2007. Vi musikälskare kommer länge att minnas Ursula för hennes hängivna engagemang för Varbergs musikliv.

Ursula Fridstrand sörjes närmast av barnen Karin, Pia och Niklas med familjer samt av systern Ingeborg med familj.

Sven Andersson, mångårig vän och musikkritiker

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons