Annons

”Vi minns vännen Joep med glädje”

Körsångaren Joep Perk, Oskarsham, är död. Han blev 77 år.
Publicerad 6 maj 2022

Kören Nova Cantica hade en betydelsefull plats i Oskarshamns musikliv under de senare decennierna på 1900-talet. Nova Cantica gjorde sig känd med en rad färgstarka sceniska körföreställningar, där en framträdande profil var nyligen bortgångne Joep Perk i basstämman.

Vi är många gamla canticaner i förskingringen som minns vännen Joep som en stöttepelare i kören. Hans musikalitet, entusiasm och påhittighet betydde mycket för den positiva stämningen som präglade kören. Joep utmanade också kören med ett och annat eget arrangemang av lite svängigare slag, långt ifrån lätta att lära in.

Annons

Joeps speciella humor kunde sätta sina spår även i skarpt läge. Ett oförglömligt minne är när Nova Cantica vid en konsert sjöng folkvisan Uti vår hage. Där texten lyder ”vill du så binder jag åt dig en krans” bytte Joep ut krans mot svans. Hans textbyte hördes mycket tydligt. Luften gick ur körsångarna, vi började fnissa och ingen kunde fortsätta att sjunga. Publiken var förstås med på noterna och skrattade gott åt tilltaget.

Joep hade också uppdraget som ordförande i OICF, Oskarshamns internationella körfestival under några år på 1990-talet. Under hans ledarskap växte en fin laganda fram bland medarbetarna. Hans förmåga att stötta, delegera ansvar och att stimulera dolda talanger fick festivalarbetarna att växa.

Vi minns vännen Joep med glädje.

Ellen Wennersten

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons